Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Onderzoekers hebben mogelijkheden IoT laten zien op Thingscon

7 dec 2015 12:54 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Domein Digitale Media en Creatieve Industrie (HvA) en het Amsterdam Creative Industries Network lieten zien welk onderzoek zij doen naar het Internet of Things tijdens ThingsCon, een eendaagse conferentie over de toekomst van de hardware industrie. In workshops en demo's gaven zij inzicht in de mogelijkheden van het Internet of Things voor de gezondheidszorg, licht- en modeontwerpers. En bezoekers konden last-minute hulp krijgen bij hun sinterklaassurprise van HvA onderzoekers en docenten.

Het Internet of Things is een verzamelnaam voor objecten die met het internet verbonden zijn, waardoor ze data kunnen versturen en ontvangen. Aduén Darriba is onderzoeker bij het lectoraat Digital Life , momenteel bij Microsoft Research in Seattle gestationeerd. Het project waar hij vanuit de HvA in een consortium aan werkt gaf in de workshop 'Internet of Touch: how affective haptics feel and make you feel' een blik op de mogelijkheden van aanraking. Het gevoel dat je wordt aangeraakt bestaat uit een complexe set emoties, de uitdaging is om dit op afstand over te brengen. Dit soort tastbare interfaces kunnen bijvoorbeeld ouderen helpen in hun behoefte aan sociaal contact.

Toekomstconcepten voor mode

Deelnemers konden in de workshop 'Connected Bodies' van Fashion Technology Lab -onderzoekers Lisette Vonk, Laura Duncker en Irene Maldini meer te weten komen over 3D Body Scanning. Deze technologie maakt onder andere het virtueel passen van kleding mogelijk. De onderzoekers daagden de deelnemers ook uit om toekomstconcepten te bedenken, die mode en 3D-scannen verbinden met de mogelijkheden van het Internet of Things.

Lichtobject toont twitteractiviteit in de wereld

'The Social LEDWork' is een lichtobject in de vorm van een twee meter hoge zuil, dat laat zien in welke steden over de hele wereld twitteractiviteit plaatsvindt. Als vanuit een bepaalde stad veel tweets worden gestuurd, zal een bepaalde kleur meer te zien zijn. Zo overheerste bijvoorbeeld op 13 november 2015 de kleur van Parijs de gehele dag. Onderzoekers Wouter Meys en Maarten Groen van het Citizen Data Lab gaven op ThingsCon een demo van het object, en de verdere mogelijkheden van visuele representaties van Twitter. 'The Social LEDWork' was eerder te zien op Discovery Festival, NEMO en de Dutch Design Week.

Sinterklaasmarkt Internet of Things

Bezoekers die nog digitale inspiratie konden gebruiken voor hun sinterklaassurprise, konden terecht bij Joey van der Bie, Bas Pijls en Harm van Vugt van het HvA-domein Digitale Media en Creative Industrie en last minute hulp krijgen.

ThingsCon is een conferentie over de toekomst van de hardware industrie, met een speciale focus op de Internet of Things en het design van nieuwe producten en diensten die software en hardware combineren.

Thingscon Amsterdam 2015

ThingsCon vond dit jaar plaats op 4 december in het Volkshotel in Amsterdam. De perfecte ontmoetingsplek voor de sfeer van de conferentie, gevestigd aan de Knowledge Mile Amsterdam vlakbij de Amstel Campus van de HvA. (Volkshotel: Wibautstraat 150, Amsterdam)

ThingsCon Amsterdam werd georganiseerd door Info.nl, The Incredible Machine, Castermans Connected in samenwerking met Thingscon Berlin en CLICKNL. De Adviesraad bestaat uit Elisa Giaccardi (TU Delft), Ben Kröse (HvA/UvA), Dirk Heylen (UT), Caroline Hummels (TU/e) and Peter Bihr (Thingscon Berlin). De eventpartners waren Amsterdam Creative Industries Network, KPN, SNS, Konings & Kappelhoff, PWC, de Hogeschool van Amsterdam (DMCI) en de Gemeente Amsterdam.