Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Crypto Design Challenge in MOTI toont The Tracker’s Guide

Door: Charlotte de Gier, Press Pool CREATE-IT

12 okt 2015 09:51 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

The Tracker’s Guide To The Cloud is een project door Sabine Niederer, onderzoeker en oprichter van het Citizen Data Lab, en is momenteel te zien in de tentoonstelling Design My Privacy in het MOTI. De gids is gerealiseerd in samenwerking met onderzoekers van de UvA en ontwerpers van DensityDesign in Milaan.

De Tentoonstelling Design My Privacy is het resultaat van de Crypto Design Challenge, waarvan de beste werken worden getoond aan het publiek. De Crypto Design Challenge is een oproep aan jonge ontwerpers en kunstenaars om inspirerende plannen in te zenden die het versleutelen van digitale informatie en beelden toegankelijk maken.

The Tracker’s Guide to the Cloud is een gids met een bijbehorende tool die de verschillende processen toont die er plaatsvinden wanneer een bezoeker een bepaalde website opent. Het doel van de gids is om een inzichtelijk overzicht te geven over welke data er wordt verzameld op een website en hoe deze wordt ingezet om bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties te tonen. De gids is ontwikkeld tijdens de Digital Methods Summer School in juli 2012 door een multidisciplinair team van internationale onderzoekers en ontwerpers. In het kader van de Crypto Design Challenge is de gids verbeterd en in een tweede editie uitgebracht met het Citizen Data Lab .

Het onderzoek van het project focust op de stroom content die websites instroomt (Content Delivery Networks) en uitstroomt (online trackers en tracers). Hieruit blijkt dat een website als The Hufftington Post veel meer informatie over bezoekers verzamelt dan bijvoorbeeld een grote pornowebsite. Aan de hand van een aantal cases en methodologieën krijgt de lezer meer kennis over de ingewikkelde dataprocessen op het web. De onderzoek handleiding en een online tool maken het mogelijk om ook zelf stapsgewijs onderzoek te doen naar het dataverkeer op het web.


Bewustzijn creëren


Samen met haar collega’s besloot Sabine Niederer, algemeen manager van CREATE-IT en onderzoeker voor The Tracker’s Guide to the Cloud, de gids in te zenden om een groter publiek bewust te maken van persoonlijke informatie op het web. Dat bleek een goede keuze, want de field guide is genomineerd voor de Crypto Design Award. “Design My Privacy in het MOTI is de perfecte plek om de gids te tonen, omdat de tentoonstelling ingaat op kwesties rondom online privacy en het beschermen van persoonlijke digitale data. The Tracker’s Guide is bedoeld om mensen de informatie en tools in handen te geven om zelf onderzoek te kunnen doen naar die kwesties.”


Eigen standpunt


De gids helpt de lezer om een eigen standpunt te vormen over de Cloud en kritisch te kijken naar de schending van privacy op het internet. De uiteenlopende stromen van data en de werking van de Cloud worden op een visuele wijze weergegeven in illustratieve kaarten zodat de processen inzichtelijk zijn voor de lezer. Deze data-visualisaties zijn tot stand gekomen in samenwerking met ontwerpers Gabriele Colombo en Alessandro Brunetti van het Density Design Lab aan de Politecnico di Milano, waarmee het Citizen Data Lab structureel samenwerkt.

De gids is al meerdere malen geraadpleegd door verschillende onderzoekers, zoals Lonneke van der Velden, die het gebruik van trackers op de websites van de Nederlandse Rijksoverheid onderzocht [1]. Ook werd de gids geraadpleegd door De Correspondent, die de 100 meest bezochte websites in Nederland onder de loep nam. [2] Dit is echter de eerste keer dat de gids te zien is voor een groot publiek.

Meer ontdekken over persoonlijke data op het web? The Tracker’s Guide To The Cloud en andere werken zijn nog tot en met 26 januari 2016 te zien in de tentoonstelling Design My Privacy in het MOTI.

[1] Lonneke van der Velden, “The Third Party Diary: Tracking the trackers on Dutch governmental websites,” NECSUS (3), 2014, URL: http://hdl.handle.net/11245/1.429284

[2] Dimitris Tokmetzis, “Door wie worden we online gevolgd,” De Correspondent, 16 oktober 2013. URL: https://decorrespondent.nl/33/Door-wie-worden-we-online-gevolgd-/1607001-d712f797.