Hogeschool van Amsterdam

Internationale conferentie over topsport en studie bij de HvA

22 sep 2015 11:51 | Afdeling Communicatie

Overal in de EU moeten topsporters in staat worden gesteld om hun sportcarrière succesvol met een studie te combineren. Deze ambitie heeft Europese Commissie als prioriteit aangemerkt tot 2017 in haar beleid 'Dual Careers'. De Topsport Academie Amsterdam (TAA) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) organiseert op donderdag 24 en vrijdag 24 september de internationale conferentie Dual Careers om de combinatie topsport en studie op de kaart te zetten.

Als het aan de Europese Commissie ligt, ronden veel meer topsporters in Europa straks succesvol een studie af naast hun sportcarrière. Vroegtijdige studie-uitval van topsporters moet worden tegengegaan, en Europa wil hoogopgeleide sporters behouden voor de sportwereld, maar ook na hun sportcarrière als ambassadeurs voor de maatschappij.

Met de Topsport Academie Amsterdam (TAA) is de HvA een van de voorlopers in Europa op het gebied van ‘dual careers’, de combinatie topsport en studie. De HvA organiseert op 24 en 25 september de internationale conferentie “Dual Career as an educational challenge in the European environment  of sports," om experts en bezoekers uit ruim 15 Europese landen hierover in te lichten.

Dennis van Vlaanderen, HvA-coördinator van de Topsport Academie Amsterdam: “Het ‘Amsterdamse Model’ draagt duidelijk bij aan het Nederlandse Dual Career beleid, waarbij NOC*NSF een belangrijke rol speelt, maar is ook internationaal een voorbeeld. Deze conferentie kan weleens de omslag betekenen in denken over de combinatie topsport en studie.”

Eerste inzichten EU-onderzoek gepresenteerd

HvA-lector Topsport en Onderwijs Cees Vervoorn zal op de conferentie Dual Careers de laatste inzichten presenteren van de onderzoeksopdracht die de HvA in opdracht van de Europese Commissie uitvoert. De Europese Commissie heeft een subsidie van €200.000 verstrekt aan de HvA om dit jaar de richtlijnen te ontwerpen waarmee EU-landen de combinatie topsport en studie/werk verder kunnen doorvoeren. De onderzoekers inventariseerden de situatie in verschillende EU-landen. Zij brengen nu onder andere de minimal requirements in kaart waaraan de landen moeten voldoen om topsporters in staat te stellen succesvol een studie te doorlopen.

Sportwereld en topsportstudenten aanwezig

Ook de sportwereld is op het congres aanwezig. Het NOC*NSF zal de rol van de sportwereld belichten in het spanningsveld tussen topsport en onderwijs. Oud prof-honkballer en bondscoach Charles Urbanus houdt een presentatie over het programma het Amsterdamse Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO), een aanpak die in Europa nog uniek is. En topsportstudenten van de HvA vertellen vanuit hun perspectief over de combinatie topsport en onderwijs. Paralympisch wielrenster en ICT-studente Larissa Klaassen, en Charlotte van Kleef, MIC-student en CTO-basketbalster, zullen hun verhaal doen. Italiaans Volleyballer Luigi Ricci vertelt waarom hij speciaal naar Amsterdam is gekomen om zijn sport met de studie Fysiotherapie te combineren

Meer informatie

Tijd en locatie: donderdag 24 en vrijdag 25 september; Dr. Meurerlaan 8 1067 SM Amsterdam. Neem voor vragen en meer informatie contact op met Dennis van Vlaanderen, coördinator Topsport Academie Amsterdam: d.van.vlaanderen@hva.nl; 06-47236753.