Hogeschool van Amsterdam

Amsterdamse Olympische Dagen van start

ALO-studenten begeleiden sportdagen voor basisschoolleerlingen

18 jun 2015 10:38 | Afdeling Communicatie

Vandaag en morgen vinden de Amsterdamse Olympische Dagen plaats rondom het ALO-complex van de HvA, waaraan rond de 4000 kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs deelnemen. De Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) van de Hogeschool van Amsterdam en de gemeente Amsterdam organiseren jaarlijks deze sportdagen.

Tijdens de Amsterdamse Olympische Dagen (AOD) doen kinderen van ruim 100 Amsterdamse basisscholen mee aan teamsporten en individuele sporten op sportpark Ookmeer rondom het ALO-gebouw. De Amsterdamse Olympische Dagen worden traditiegetrouw geopend door het ‘Olympisch vuur’ aan te steken. Vervolgens begeleiden een paar honderd ALO-studenten de ruim 4000 basisschoolleerlingen bij het beoefenen van ruim 20 sporten. De winnende basisschool krijgt morgen, op vrijdag 19 juni, een prijs uit handen van een bekende sporter.

ALO-studenten coachen kinderen

Alle eerstejaars ALO-studenten werken mee aan de Amsterdamse Olympische Dagen; zij begeleiden de sportende kinderen. Daarnaast is ook een aantal tweedejaars en vierdejaars ALO’ers betrokken bij het event. De vierdejaars hebben grotere verantwoordelijkheden rondom de organisatie van het event en de keuze van diverse programma-onderdelen. ALO-docent Stephanie Hermans legt uit waarom de inzet van studenten zo goed werkt: ‘De ALO’ers hebben aan de ene kant verstand van sport en bewegen, en tegelijkertijd zijn zij pedagogisch heel goed onderlegd. Die combinatie maakt dat ze heel geschikt zijn voor de begeleiding van de kinderen tijdens dit event; we zien dat ze al deze kinderen fluitend begeleiden.’

Toekomstige gymleraren

Voor de ALO-studenten zijn de Amsterdamse Olympische Dagen een leerzame ervaring, omdat de docent lichamelijke opvoeding tegenwoordig aan andere eisen moet voldoen dan vroeger, vertelt docent Stephanie Hermans: ‘Vroeger vormden met name het sportveld en de gymzaal het werkterrein van de gymdocent, tegenwoordig moet hij/zij structureel samenwerken met externe partners zoals sportorganisaties, de buurt, en de lokale overheid. Sportdocenten moeten daarbij onder andere creatief zijn en goed kunnen communiceren en organiseren. Dat leren de ALO-studenten bij uitstek tijdens zo’n event.'

De AOD zijn het grootste schoolsportevent in Nederland, en waren dit jaar genomineerd voor de penning Sportraad van de gemeente Amsterdam, vanwege de grote bijdrage die zij leveren aan de sport in Amsterdam.