Hogeschool van Amsterdam

Hotel met designkamers AMFI-studenten succes

11 nov 2014 15:04

Het Damrak is nog niet bepaald het visitekaartje van Amsterdam, met een rij louche hotels, falafel- en friettenten. Maar daartussen blinkt een frisse uitzondering: hotel The Exchange. In dit designhotel ontwierpen AMFI-studenten 30 kamers, waardoor je een andere wereld instapt.

Hotel The Exchange aan het Damrak was een van de eerste locaties die een opknapbeurt kreeg in het kader van Project 1012 van de gemeente Amsterdam. Dit project moet de verloedering van het gebied rondom het Damrak en de Wallen tegengaan; designers en creatievelingen krijgen de kans om de panden een nieuwe bestemming te geven.

Rode loper van Amsterdam

Creatief ondernemers Otto Nan en Suzanne Oxenaar van het Lloyd Hotel grepen de kans om hotel The Exchange om te toveren met de hulp van 12 AMFI-studenten. Het ontwerpersduo Ina-Matt selecteerde en begeleidde de studenten. Matt: ‘Het Damrak moest de rode loper van Amsterdam worden. In dit project gingen we nog een stapje verder: we zien het Damrak als de catwalk van Amsterdam.’Het uitgangspunt werd: a hotel with rooms dressed like models.

De uitdaging

Het hotel was bij aanvang een schimmig duister hol, vertelt Matt, als een vervuild motel uit een roadmovie. ‘De maffia werd eruit gejaagd, en de studenten mochten meteen de kamers strippen en helemaal wit schilderen.’

Voor de studenten begon hier de uitdaging, want zij waren gewend te ontwerpen voor een lichaam. Nu moesten zij hele kamers als modellen aankleden. ‘Het vergt 3D-denken, niet eenvoudig,’ vertelt Matt. De studenten kwamen van verschillende richtingen: fashion, branding, design en stofontwerpen. Onder begeleiding van Ina-Matt werkten zij hun concept uit voor 30 van de 64 kamers in het hotel.

Rembrandtkraag en hoepelrok

Het hotel omvat 3 pandjes, het oudste pand stamt uit de 17e eeuw. Opvallend vindt Matt het design in de crinolinekamer, een van de oudste kamertjes onder de nok: AMFI-studente Sophie Sleumer ontwierp de kamer als een sprookje van de gebroeders Grimm. De gast slaapt onder een grote hoepelrok van een collage van oude stoffen.

Een andere studente maakte een grote Rembrandtkraag voor om het bed, die je in kunt vouwen. De enige jongen van de ontwerpers maakte een kamer met pleats: zelfs de muren zien er zacht en plooibaar uit, maar eigenlijk is alles gestuct. Zelfs de nachtkastjes en leeslampjes zitten in de plooien verwerkt. Matt: ‘Achter al deze deuren zit een geheim.’

De kamer met Rembrandtkraag. Foto's: Mirjam Bleeker en Inga Powilleit

Designprijzen

Het hotel opende eind 2012 haar deuren en loopt nu erg goed. Zowel het hotel als de designers hebben verschillende designprijzen gewonnen. INA-MATT ontvingen een prijs voor het inrichten van de openbare ruimtes: zij versierden de ruimtes als ware het een lichaam, de balie ziet eruit als een beautycase, in de hal hangt een grote lichtketting als sieraad. Matt: ‘Dit was een heel leuke samenwerking, omdat deze AMFI-studenten de volgende generatie ontwerpers zijn en vanuit verschillende disciplines samenwerkten. We hebben veel gebruikt gemaakt van ambacht, want zonder ambacht ontstaat er geen innovatie.'

De lichtketting in de lobby van het hotel