Hogeschool van Amsterdam

Solar Boat Parade toont Amsterdam een zonnige toekomst

15 sep 2014 12:31 | Afdeling Communicatie

‘Wil iedereen nú opstappen. De Solar Boat Parade gaat beginnen!’, roepen twee mannen in felgroene pakken door megafoons. Het publiek langs de kade naast de Westergasfabriek ziet hoe de snelste solar boats eerst wegzoeven. HvA-studenten Ernst Willem Mesdag en Bob Rijlaarsdam schieten als een speer door de gracht, de stoet zonneboten voorbij.

De stemming zit er goed in deze Solar Boat Parade. Opgetogen door het mooie weer staan honderden mensen op de solar boats. Een percussieband op een boot vooraan zweept de gemoederen op. Boten vol nieuwsgierige Japanners komen langs, mensen verdringen zich op de kade; bewoners komen uit hun woonboten tevoorschijn. Het ziet er speciaal uit: een hele stroom aan geruisloos varende boten, die allemaal duurzaam zijn. De show wordt onbetwist gestolen door een snelle boot die af en toe voorbijscheert. HvA-studenten Engineering, Design & Innovation Ernst en Bob besturen hun solarboat quasi-moeiteloos en zwaaien lachend terug.

Kruidenkastje met LED

Naast Pacific Park trekt het Plein van de Toekomst met duurzame innovaties volop bezoekers. De HvA is ook hier present, met onder andere de waterstofauto H2A en de ByeBike. Student Product Design Toon Roozen presenteert iets heel anders: zijn kweekinstallatie voor Koppert Cress, een bedrijf dat handelt in kiemen. Het ziet eruit als een hangend keukenkastje met kruidenplantjes.

Toon Roozen met zijn kweekinstallatie

Toon legt uit: ‘Ik ben zelf naar het bedrijf gegaan met dit idee om urban farming naar consumenten te brengen.’ Het werkt als een Nespresso-apparaat, laat Toon zien: de cupjes met kruiden plaats je erin, en door de LED-verlichting kweek je binnen een week je kruiden. Handig in de herfst en de winter, want de LED-lampjes zorgen ervoor dat de plantjes genoeg licht krijgen. ‘Het smaakt heerlijk’, zegt Toon, en hij biedt zijn cresses aan. Inderdaad kruidig en knapperig. ‘In zo’n kiemplantje zit evenveel sulforafaan (antioxidant) als in een hele broccoli,’ weet Toon. Nieuwsgierige bezoekers krijgen een kiem mee en krijgen zo weer hun gezondheidsshot binnen.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien