Hogeschool van Amsterdam

Europese Commissie beloont diplomasupplement HvA

15 jan 2014 13:55 | Afdeling Communicatie

De Europese Commissie heeft de HvA beloond met een kwaliteitskeurmerk voor het diplomasupplement dat studenten bij het afstuderen ontvangen. Het diplomasupplement biedt een Engelse beschrijving van het niveau en het onderwijssysteem, zodat ook in het buitenland duidelijk is wat de opleiding inhoudt. In totaal ontvangen drie Nederlandse hoger onderwijsinstellingen dit jaar het Europese keurmerk voor het diplomasupplement, het zogenaamde DS-label.

De Europese Commissie (EC) wil de mobiliteit van studenten en afgestudeerden in Europa bevorderen. Willen afgestudeerden in het buitenland werken of doorstuderen, dan moet ook buiten de landsgrenzen duidelijk zijn wat een diploma inhoudt en welke kwalificaties de afgestudeerde heeft.

Om te voorkomen dat een wildgroei aan diplomasupplementen ontstaat in Europa, heeft de EC het Diploma Supplement (DS) Label ingevoerd, waaruit blijkt dat een instelling aan de Europese regels hiervoor voldoet.

Gelukkige gelabelden

De Hogeschool van Amsterdam en Hanzehogeschool Groningen hebben dit jaar het DS-label voor het eerst ontvangen, het label van de Rijksuniversiteit Groningen is hernieuwd. Voor de Hogeschool van Amsterdam ging hard werk hieraan vooraf, vertelt Leonard van der Hout, senior adviseur Internationalisering bij de HvA: 'Dit is een enorme interne kwaliteitsslag geweest, en dat is goed gegaan. Voor alle opleidingen van de HvA is het diplomasupplement nu geoptimaliseerd, zodat werkgevers en vervolgopleidingen in het buitenland weten waar we studenten voor opleiden. Een goed geformuleerd DS is in belang van de studenten. Zij ontvangen het allemaal kosteloos en automatisch wanneer ze afstuderen.'

In Europa zijn in totaal 90 DS-labels uitgedeeld. Daarnaast hebben 25 hoger onderwijsinstellingen buiten Nederland het ETCS-label ontvangen voor het correct implementeren van ECTS. Lees meer op http://www.neth-er.eu/nieuws/Correcte-implementatie-ECTS-en-diplomasupplement-beloond