11-11-2011: Einde Free Fashion Challenge

2 nov 2011 13:58 | Afdeling Communicatie
Laura de Jong studeerde vorig jaar november af aan het Amsterdam Fashion Institute met een bijzonder project: de Free Fashion Challenge. De Jong ging met 30 mede-modeliefhebbers de uitdaging aan om een jaar lang geen kleding en accessoires meer te kopen. Dit om bewustwording te creëren in de modebranche. Op 11 november a.s., op de dag van de duurzaamheid, is de eindstreep voor de deelnemers bereikt.

Free Fashion Challenge

De Jong vond voor de Free Fashion Challenge 30 modeliefhebbers die wilden deelnemen aan het project. "Het viel niet mee deelnemers te vinden" bekent De Jong. "Ik wilde juist de 'modemeisjes' bereiken en bewust maken van verantwoord consumeren." Deze doelgroep was lastig te motiveren tot deelname aan het project. Het doel is overigens niet om de hele wereld te laten stoppen met kleding kopen. "We houden allemaal van mode, maar we willen duidelijk maken dat mode ook gaat over creativiteit en kwaliteit. Voor veel consumenten is mode hetzelfde als kopen; dat moet veranderen. Consumenten willen alle trends opvolgen en kijken niet meer om naar hun kleding van vorig jaar. Van dat gedrag willen we af!"

Einde Free Fashion Challenge; 11 november

Op 11 november, op de dag van de duurzaamheid, eindigt de Fashion Challenge 2011 voor de 19 overgebleven deelnemers. Het is dan een jaar geleden dat de deelnemers stopten met kleding kopen. De Jong zelf vond de uitdaging zelf niet gemakkelijk, toch had de challenge ook hele leuke kanten. "Ik vond het heel leuk om mijn kast te herontdekken en toch nog vaak complimentjes te krijgen over mijn kleding. Kleding hoeft dus niet per se nieuw te zijn, om leuk te zijn."

De afsluiting van de Free Fashion Challenge wordt gevierd in de by AMFI store op het Spui. Er wordt tijdens het feest een video getoond over de challenge. Daarnaast schrijft De Jong een boek met hierin alle opdrachten, ideeën en initiatieven die de deelnemers bedachten om de challenge te overleven. Zo kunnen geïnteresseerden inspiratie opdoen en leren van hun voorgangers.

Toekomst

Ondanks dat ze al bijna een jaar is afgestudeerd laat de Free Fashion Challenge haar nog niet helemaal los. "Het is een beetje mijn kindje en ik vind het moeilijk om het helemaal los te laten. Ik vind het leuk om er veel mee bezig te zijn." Toch is het nog niet afgelopen met de Free Fashion Challenge. Er zal misschien nog een Free Fashion Challenge Generatie 2 komen, verklapt De Jong. "Er zijn namelijk veel mensen die de Fashion Challenge interessant vinden en hiervan zouden willen leren."