HvA Innovatielab project finalist Nieuwe Ideeën prijs 2011

26 mei 2011 13:35 | Afdeling Communicatie

Amorfin project: ontwikkeld door studenten en stagiaires van de HvA

Docenten Hugo van Tienhoven (ED&I) en Marcel Binkhorst (ondernemer, betrokken bij het HvA Innovatielab) hebben met hun inzending voor de zesde editie van de Nieuwe Ideeënprijs 2011 een finaleplaats bemachtigd. Op 17 mei presenteren zij hun idee aan een vakkundige jury. Zij maken hiermee kans op de hoofdprijs van drieduizend euro. Samen met studenten en stagiaires van de HvA ontwierpen zij een vervormbare vleugel voor onder meer vliegtuigen en boten. Deze techniek is ook toepasbaar in vliegtuigen, zeilschepen en Formule 1-racewagens.

Het Amorfin project is voor de HvA een mooi voorbeeld gebleken voor de mogelijkheden van samenwerking met het bedrijfsleven. Ook wordt de koppeling tussen fundamenteel onderzoek en toegepaste wetenschap gemaakt. Dit resulteert in een toepasbaar en commercieel levensvatbaar project. Bij defensie bestaat ook interesse voor het project: het systeem blijkt een veel stiller roersysteem dan de huidige systemen. Daarnaast is ook gebleken dat het toepasbaar is in de vliegtuigindustrie. Het kan brandstofbesparing opleveren, net zoals in de toepassing van een scheepsroer. Door dit mechanisme ontstaan er nu meerdere applicaties dan voorheen werd mogelijk gehouden rondom het gebruik van stabilisatie, vleugels en of roeren.

Marcel Binkhorst: 'Ik ben erg trots dat het project meedingt naar de Nieuwe Ideeën Prijs 2011 en dat vooral door het harde werk van de studenten en de kundigheid van onze collega's in het innovatielab dit project zo ver heeft kunnen én mogen komen.