Hogeschool van Amsterdam

Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Lectoraat in oprichting voor onderzoek naar duurzaam gedrag

21 nov 2017 06:00 | AKMI

Dat we het milieu minder zouden moeten belasten, is voor veel mensen duidelijk. Toch gedragen we ons daar niet altijd naar. De Hogeschool van Amsterdam springt hierop in met de oprichting van een nieuw lectoraat: Psychologie voor een Duurzame Stad.

Duurzaam gedrag

Bij de onderzoeken van het lectoraat staan vragen rondom duurzaam gedrag in grote steden centraal. De focus ligt op het gebied van circulaire economie. Welke interventie is bijvoorbeeld nodig om het illegaal storten van afval terug te dringen? En zijn mensen bereid hun afvalhout meer gescheiden aan te bieden als dit wordt verwerkt tot nieuwe houten producten voor in hun eigen buurt?

Vraagstukken uit de stad

Het lectoraat werkt nauw samen met de opleiding Toegepaste Psychologie. Zowel de onderzoekers als de docenten en studenten zijn ‘gedragsveranderaars’. Alle vraagstukken zijn afkomstig van opdrachtgevers in de stad. Jean Tillie, decaan faculteit Maatschappij en Recht: “Dit lectoraat is een belangrijke aanvulling op de lectoraten binnen het AKMI. Het onderzoekt een cruciaal maatschappelijk vraagstuk en kan vanuit het gedragsperspectief de verbinding maken met onderwijs en onderzoek op het gebied van duurzaamheid.”

Enthousiasme

Esther Parigger, hoofddocent bij de opleiding en actief betrokken bij de oprichting van het lectoraat, vertelt: “Er zijn allerlei innovaties op het gebied van duurzaamheid, maar vaak wordt pas laat ontdekt dat het gedrag van de gebruiker essentieel is om zo’n innovatie succesvol te laten zijn. Dit lectoraat zorgt ervoor dat er in een vroeg stadium al wordt nagedacht over een gedragsverandering. En het valt me op dat veel opdrachtgevers daar heel enthousiast van worden!”

Het lectoraat is in oprichting, maar er lopen al verschillende onderzoeksprojecten. Bekijk ze op hva.nl/duurzamestad.