Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verder studeren

Afgestudeerd, maar nog niet uitgeleerd? Met een diploma Toegepaste Psychologie heb je een goede basis om verder te studeren. De mogelijkheden zijn afhankelijk van welke master je kiest en aan welke hogeschool of universiteit.

Na het afronden van de bachelor Toegepaste Psychologie mag je jezelf Bachelor of Science noemen. Je kunt ervoor kiezen om je daarna verder te verdiepen in het sociaalwetenschappelijk vakgebied. Dat kan via een universitaire master of een toegepaste (hbo-)master.

Kwalificatieprogramma UvA

Toegepaste Psychologie biedt samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA) de mogelijkheid om je tijdens je hbo-opleiding voor te bereiden op een wetenschappelijke mastertrack binnen de masteropleiding Psychologie. Lees hier meer over de academische route. Vanaf het derde studiejaar kun je naast de vakken bij de HvA ook vakken bij de UvA volgen. Op de UvA leer je wetenschappelijk onderzoek doen, ontwikkel je academische vaardigheden en specialiseer je je in een masterrichting. Na het afronden van het kwalificatieprogramma kun je verschillende 1-jarige psychologiemasters volgen aan de UvA.

Het voordeel van dit kwalificatieprogramma is dat je na je hbo-opleiding niet eerst een (kostbaar) schakeljaar hoeft te volgen om aan een mastertrack Psychologie te beginnen. De mastertracks zijn toelaatbaar via selectie. Een afgerond kwalificatieprogramma geeft dus niet automatisch toegang. Kijk voor meer informatie op de website van de UvA(opent in nieuw venster).

Doorstromen naar andere vervolgstudies

Bij de HvA kun je in jaar 4 verschillende doorstroomminoren volgen. Voorbeelden van doorstroomminoren zijn:

Sociaalwetenschappelijk onderzoek

Na het afronden van deze minor met een extra universitair vak kun je zonder schakeljaar instromen in een aantal masteropleidingen van de Vrije Universiteit (VU), zoals:

  • Bestuurskunde
  • Beleid, Communicatie en Organisatie (BCO)
  • Culture, Organization and Management (COM)
  • Political Science
  • Social and Cultural Anthropology (SCA)
  • Sociologie

Communicatiewetenschappen

Na deze minor kun je doorstromen naar het verkorte bachelorprogramma Communicatiewetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Master Social Work

Als je een aantal jaar werkervaring hebt kun je aan de HvA de Master Social Work in deeltijd volgen. De master Social Work is bedoeld voor hbo-geschoolde professionals in de sectoren zorg en welzijn die verdieping zoeken in hun vakgebied en willen doorgroeien in de beroepspraktijk. De opleiding voorziet in een aantoonbare maatschappelijke behoefte: senior professionals die midden in de praktijk staan en het verschil willen maken in hun organisatie.