Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Wil jij aan de slag in een betekenisvol beroep? Een onvergetelijke rol spelen in het leven van kinderen? Dan is de voltijdopleiding Pabo HvA iets voor jou. Als leraar basisonderwijs sta je aan de start van de ontwikkeling van kinderen en ben je betrokken bij tal van maatschappelijke vraagstukken. Zeker als je opgeleid wordt in Amsterdam.

Schrijf je in
Bachelor Pabo HvA voltijd: Iets voor jou?

Begin jij na de zomer met Pabo HvA voltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Start Opleiding

Dit ga je doen

De voltijdopleiding Pabo HvA duurt 4 jaar. Je leert meer dan alleen lesgeven. Je leert hoe je kinderen laat groeien, wie ze ook zijn en wat hun achtergrond ook is. Alles wat je leert kun je direct toepassen in de praktijk, want vanaf het 1e jaar sta je al voor de klas.

Bachelor Pabo HvA voltijd: De opleiding
Jaar 1

Je maakt kennis met het vak van leraar basisonderwijs en ontdekt hoe het is om les te geven in Amsterdam. Je loopt stage in 2 groepen, in de onder- en bovenbouw. Zo maak je kennis met onderwijs aan jonge en oudere kinderen.

Jaar 2

Je leert over de verschillen tussen kinderen en hoe je als leerkracht daarbij kunt aansluiten. Ook dit jaar loop je stage in 2 verschillende groepen.

Jaar 3

Je specialiseert je in het jonge kind of het oudere kind. De vakken die je volgt en jouw stage sluiten daar op aan. Je verdiept je in verschillen tussen kinderen en leert over de samenwerking met ouders en professionals buiten school. In semester 2 volg je een minor (keuzeprogramma).

Jaar 4

In de afsluitende stage sta je 2 dagen per week zelfstandig voor de klas. Je volgt de laatste vakken en rondt de opleiding af met een eindstage, afstudeeronderzoek en startbekwaamheidsgesprek.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een vwo-diploma. Heb je de havo- of mbo 4-opleiding afgerond? Dan moet je aan aanvullende toelatingseisen voldoen.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 15 contacturen per week. Daarnaast werk je 20-25 uur aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Pabo HvA voltijd?

Bij de Pabo HvA gaat het om leren lesgeven in een grootstedelijke context. Dat betekent dat

Lerares voor de klas
  • al onze studenten stagelopen in of in de directe omgeving van Amsterdam. Je maakt daardoor kennis met de (super)diversiteit van de stad, qua opleidingsniveau, sociaaleconomische achtergronden en culturele achtergronden. ‘Als je in Amsterdam met de grote verschillen die er tussen kinderen zijn kunt lesgeven, dan kun je het overal!’
  • je leert hoe je kinderen laat groeien, letterlijk en figuurlijk. Wie ze ook zijn en wat hun achtergrond ook is. En hoe je als leerkracht vanwege kansenongelijkheid voor veel kinderen van grote betekenis kunt zijn voor hun ontwikkeling.
  • je kennismaakt én gebruikmaakt van het rijke culturele aanbod van een grote stad als Amsterdam. De Pabo HvA werkt samen met culturele instellingen zoals Nationale Opera en Ballet, Eye, FOAM, Amsterdam Museum, Rembrandthuis, MOCCA, Stadsarchief en Wereldmuseum voor cultuurprojecten.
  • je in het tweede deel van de studie een keuze kunt maken uit een aanbod van keuzevakken dat samenhangt met grootstedelijke vraagstukken: meertaligheid, kansengelijkheid, duurzaamheid, Ancestors Unknown, de Gezonde School en Kunst in de grote stad.
  • Bovendien werkt Pabo HvA intensief samen met 12 schoolbesturen. Dat betekent voor jou keuze uit meer dan 100 basisscholen in Amsterdam en omgeving om stage te lopen én beoordelen HvA-studenten hun docenten met een dikke voldoende. Ook de aansluiting met de beroepspraktijk wordt hoog gewaardeerd (Nationale Studenten Enquete ‘22).

Voor wie?

Lerares geeft uitleg aan leerling
  • Je hebt interesse in opvoeden, leren en opgroeien.
  • Je hebt interesse in sociaal, cultureel en maatschappelijk werk.
  • Je wilt graag direct impact hebben op kinderen.