Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Jaar 2

In jaar 2 verdiep je je verder in het beroep van de ergotherapeut en wat dit betekent voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je volgt verschillende lessen op de opleiding, werkt 1 dag per week in de praktijk en leert hoe je hierover professioneel redeneert.

Jaar 2: verdiepen 

In het tweede jaar verdiep je je aan de hand van project- en praktijkopdrachten verder in het beroep van de ergotherapeut en de complexe vraagstukken waar je later in je werk mee te maken krijgt. Je behandelt bijvoorbeeld de onderwerpen mantelzorg, kinderen met een beperking en ouderen na een beroerte.      

Vaardigheden in praktijkhuis

Vakken: Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling (PPO), theorie en vaardigheden

Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling (PPO)

In de leerlijn Persoonlijke en professionele ontwikkeling (PPO) werk je aan verschillende opdrachten. Voorbeelden:

 • Maak een interventieplan voor een kind met een spierziekte zodat het mee kan doen op school.
 • Bedenk samen met dementerende ouderen leuke activiteiten voor het verzorgingshuis waarin zij wonen. 
 • Denk mee met medewerkers van een organisatie hoe zij hun thuiswerkplek zo optimaal mogelijk kunnen inrichten.

Theorie- en vaardighedenlessen

Voor het uitvoeren van de opdrachten uit de vakken Persoonlijk en Professionele Ontwikkeling heb je theoretische kennis en praktische vaardigheden nodig. Binnen de theorielessen leg je een theoretische basis. Je krijgt les van docenten die gespecialiseerd zijn in de volgende vakken:

 • Ergotherapie
 • Neurologie
 • Psychologie
 • Anatomie
 • Kinesiologie
 • Sociologie

Bij de vaardighedenlessen leer je hoe je praktische vaardigheden toepast die je als ergotherapeut nodig hebt. Voorbeelden:

 • Een mantelzorger adviseren en begeleiden bij het veilig verplaatsen van een (deels) verlamde partner van rolstoel naar bed en andersom.
 • Een cliënt met schizofrenie of autisme voorbereiden op een eerste sollicitatiegesprek.

Praktijkleren

Net als in jaar 1 ga je ook in jaar 2 aan de slag met praktijkleren, alleen doe je dit nu samen met een groep medestudenten. Denk aan projecten met ouderen, basisschoolkinderen, vluchtelingen, mensen met psychische problemen of wijkgerichte projecten waar je al deze doelgroepen tegenkomt. De opleiding biedt veel verschillende projecten aan, maar je mag ook zelf invulling geven aan het praktijkleren. Het doel is dat je kennis maakt met de doelgroepen waar ergotherapeuten mee werken en dat je jouw kennis meteen kunt toepassen. Het uitwerken van deze opdrachten levert je veel informatie op over de ontwikkeling die je doormaakt naar het beroep van ergotherapeut. De feedback die je krijgt op de opdrachten gebruik je voor jouw eigen ontwikkeling.

Jaar 3 en 4
Haal meer uit je opleiding