Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Ergotherapie

Studieprogramma

Op deze pagina vind je meer informatie over hoe het studieprogramma van de opleiding Ergotherapie eruit ziet.

Video: over het studieprogramma

 

Jaar 1: kennismaken met het beroep

In het eerste jaar maak je kennis met het beroep van een ergotherapeut. Ook loop je in jaar 1 een korte stage van ongeveer 3-4 dagen. Je hebt les op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. De woensdag is bedoeld voor het praktijkleren (zie uitleg hieronder).

In jaar 1 van de opleiding ontdek je wat het beroep inhoudt. De theorie en vaardigheden die je leert kun je direct toepassen op het groepsproject waar je mee bezig bent. Jaar 1 bestaat uit 7 verschillende modules. Elke module bestaat uit 4-6 lesweken en sluit je af met een theorie- en vaardighedentoets. Ook rond je aan het eind van elke module je project af. In elke module staat een andere doelgroep centraal.

Vakken: theorie, vaardigheden en project

Naast het vak Ergotherapie krijg je theorievakken als Sociologie, Psychologie, Neurologie, Orthopedie, Pathologie en Kinesiologie. Voor elke theorievak zijn er digitale kennisclips en volg je werkcolleges op school.

Tijdens de opleiding leer je uiteraard ook de beroepsvaardigheden die je als ergotherapeut nodig hebt om je werk goed uit te voeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het voeren van een kennismakingsgesprek, het aanleren van rolstoeltechnieken of het afnemen van een ergotherapeutisch meetinstrument. Deze vaardigheden oefen je samen met medestudenten, ouderejaarsstudenten en simulatiecliënten in de praktijklokalen of in het praktijkhuis.

Bij het vak Project werk je met een groep medestudenten aan een vraagstuk uit de praktijk. Je schrijft een plan van aanpak voor de ergotherapeutische behandeling van een cliënt, je schrijft een advies voor een basisschoolleerkracht of je doet een wijkscan waarna je een plan uitwerkt wat je als ergotherapeut zou kunnen bieden aan een kwetsbare doelgroep uit die Amsterdamse wijk.

Praktijkleren

Praktijkleren is een vak waarbij je wekelijks in de praktijk aan de slag gaat. Je zet zelf een activiteit op of sluit aan bij bestaande initiatieven. Je organiseert een kookactiviteit in een verpleeghuis, word maatje van een vluchteling, of begeleid kinderen met een ontwikkelingsachterstand op een basisschool. Je krijgt dus de vrijheid om zelfstandig aan de slag te gaan wanneer jij hier aan wil werken.
Naast het praktijkleren doe je een aantal uren aan ‘deskundigheidsbevordering’. Je gaat bijvoorbeeld naar lezingen of helpt bij een activiteit om het beroep te promoten.

 

Studentbegeleiding

Vanaf dag één van de opleiding heb je een studentbegeleider (sb’er); een docent die je helpt bij het maken van keuzes binnen de opleiding en met wie je overlegt als je bijvoorbeeld vastloopt of extra uitdaging zoekt. Daarnaast kijk je samen met jouw sb’er naar jouw kwaliteiten en hoe je deze kwaliteiten kunt inzetten. Je hebt dus altijd iemand die jou kan helpen.

Overzicht onderwijsprogramma jaar 1 t/m 4
Jaar 2
Jaar 3 en 4
Hoeveel tijd kost deze opleiding
Download de beknopte opleidingsflyer Ergotherapie (pdf)
(opent in nieuw venster)

Interprofessionele Paramedische Zorg (IPZ)

Wil je ergotherapeut worden, maar ook aan de slag met kennis en vaardigheden uit de fysiotherapie en oefentherapie? Bekijk dan het interprofessionele onderwijsprogramma Interprofessionele Paramedische Zorg (IPZ).