Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Ergotherapie

Iets voor jou?

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar stel je eens voor: je krijgt een scooterongeluk en raakt verlamd. Wat dan? Hoe poets je je tanden of scroll je door je socials? En kun je nog wel zelf je haar of make-up doen? Dit is waar de ergotherapeut in beeld komt! Als ergotherapeut bedenk je mogelijkheden, zodat mensen met een aandoening of beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven doen wat ze willen. Dus wil jij echt iets voor mensen betekenen? Dan ben je bij ons op je plek!

Open dag 10 december
Meld je aan
Ergotherapie iets voor jou?

Dit ga je doen

Tijdens de opleiding Ergotherapie leer je hoe je mensen met een lichamelijke aandoening of psychische beperking coacht, begeleidt en adviseert. In vier jaar word je met theorie- en praktijkonderwijs opgeleid tot expert op het gebied van dagelijks handelen. Je volgt onderwijs over het menselijk lichaam, gedrag, gezondheid, maatschappij en aandoeningen waar jouw toekomstige cliënten mee te maken hebben. Je krijgt vakken als Orthopedie, Neurologie, Psychologie en het toepassen van ergotherapeutische vaardigheden.

Jaar 1

In jaar 1 maak je kennis met het beroep van ergotherapeut. Door verschillende modules en een korte stage van 3-4 dagen krijg je een indruk van het brede werkveld van ergotherapie.

Jaar 2

In jaar 2 verdiep je je in meer complexe vraagstukken uit de ergotherapie. Daarnaast werk je één dag in de week aan een project in de praktijk.

Jaar 3

In jaar 3 loop je 20 weken stage op een praktijkadres onder begeleiding van 1 of meer ergotherapeuten. Daarnaast volg je een minor van 20 weken (keuzeprogramma).

Jaar 4

In jaar 4 loop je 20 weken stage. Daarna werk je 20 weken aan een afstudeerproject over een zelfgekozen vraagstuk uit de beroepspraktijk. Je levert een beroepsproduct op voor een opdrachtgever uit de praktijk.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Mbo 4, havo of vwo

Je wordt toegelaten tot de opleiding Ergotherapie met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende eisen. Daarnaast neem je deel aan een studiekeuzecheck.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Je hebt gemiddeld 16 contacturen per week. Verder besteed je ongeveer 24 uur per week aan projecten, onderzoek, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens. Alleen of met je medestudenten.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld in het eerste jaar rekening met ongeveer €600 aan kosten voor studieboeken, readers en vakmaterialen. De extra kosten liggen een stuk lager in jaar 2, 3 en 4. Ook betaal je eventuele reis- en verblijfkosten voor je stage.

Lees meer over studiekosten

Waarom Ergotherapie aan de HvA?

  • Je kunt tijdens de opleiding meteen je vaardigheden oefenen in het praktijkhuis: een speciaal voor de opleiding gebouwd appartement.
  • Tijdens de opleiding heb je verschillende mogelijkheden om ervaring op te doen in het buitenland: via een afstudeerproject, stage in het buitenland of internationale projectweek.
  • De HvA biedt als enige hogeschool in Nederland een masteropleiding ergotherapie aan: de European Master of Science in Occuptational Therapy. Je kunt na afronding van je opleiding Ergotherapie verder studeren aan deze master.
Lees meer over de master

Voor wie

  • Je wilt écht iets voor mensen betekenen.
  • Je bent in staat om in mogelijkheden te denken en te focussen op wat iemand nog wél kan.
  • Je vindt het interessant om vanuit verschillende kanten een vraagstuk te bekijken en met creatieve oplossingen te komen.
  • Je wilt medische, psychologische, sociale en praktische kennis combineren voor een praktisch plan of advies.