Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Ergotherapie

Iets voor jou?

Stel je eens voor, plotseling overkomt je iets en alles verandert. Je kunt niet meer zelf je tandenpoetsen, je favoriete socials checken, of zelfs met je vrienden chillen. Wat zou je doen? Dit is waar de ergotherapeut in beeld komt. Als ergotherapeut bedenk je mogelijkheden waardoor mensen met een aandoening of beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Dus wil jij echt iets voor mensen betekenen? Dan ben je bij ons op je plek!

31 oktober + 4 november
Bezoek de open dag
Ergotherapie iets voor jou?

Dit ga je doen

Tijdens de opleiding Ergotherapie leer je hoe je mensen met fysieke of mentale uitdagingen coacht, begeleidt en adviseert. In slechts 4 jaar tijd word je een expert in het herstel van functioneren. Je duikt in de wereld van het menselijk lichaam, gedrag, gezondheid, maatschappij en de uitdagingen van jouw toekomstige cliënten. Je volgt vakken als Orthopedie, Neurologie, Psychologie en het toepassen van ergotherapeutische vaardigheden.

Jaar 1

In jaar 1 maak je kennis met het boeiende beroep van ergotherapeut. Door verschillende modules en een korte stage van 3 tot 4 dagen krijg je een indruk van het veelzijdige werkterrein van ergotherapie.

Jaar 2

In jaar 2 duik je dieper in complexe vraagstukken waar ergotherapeuten mee te maken krijgen. Je denkt na over hoe het is om ergotherapeut te zijn. Ook werk je 1 dag per week aan een praktijkproject.

Jaar 3

In jaar 3 loop je 20 weken stage onder begeleiding van ervaren ergotherapeuten. Daarnaast kies je een minor van 20 weken (keuzeprogramma) voor het verbreden van je kennis.

Jaar 4

In jaar 4 loop je 20 weken stage. Daarna werk je 20 weken aan een afstudeerproject over een zelfgekozen vraagstuk uit de beroepspraktijk. Je levert een professioneel product op voor een echte opdrachtgever uit de praktijk.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Mbo 4, havo of vwo

Je wordt toegelaten tot de opleiding Ergotherapie met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende eisen. Daarnaast neem je deel aan een studiekeuzecheck.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Je hebt gemiddeld 16 contacturen per week. Verder besteed je ongeveer 24 uur per week aan projecten, onderzoek, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens. Alleen of met je medestudenten.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld in het eerste jaar rekening met ongeveer € 600 aan kosten voor studieboeken, readers en vakmaterialen. De extra kosten liggen een stuk lager in jaar 2, 3 en 4. Ook betaal je eventuele reis- en verblijfkosten voor je stage.

Lees meer over studiekosten

Waarom Ergotherapie aan de HvA?

  • Praktijkervaring vanaf dag 1: bij ons hoef je niet te wachten om je vaardigheden in de praktijk te brengen. We hebben ons eigen praktijkhuis, speciaal ontworpen voor deze opleiding. Hier kun je meteen aan de slag en de geleerde concepten toepassen in een realistische setting.
  • Wereldwijde ervaring: de wereld verkennen terwijl je leert? Tijdens de opleiding heb je allerlei mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. Denk aan een afstudeerproject in het buitenland, een stage over de grens of deelname aan een internationale projectweek.
  • Unieke mastermogelijkheid: bij de HvA kun je als enige hogeschool in Nederland doorstromen naar de European Master of Science in Occupational Therapy. Til jouw passie voor ergotherapie naar het volgende niveau.
Lees meer over de master

Voor wie

  • Je wilt écht iets voor mensen betekenen.
  • Je bent in staat om in mogelijkheden te denken en te focussen op wat iemand nog wél kan.
  • Je vindt het interessant om vanuit verschillende kanten een vraagstuk te bekijken en met creatieve oplossingen te komen.
  • Je wilt medische, psychologische, sociale en praktische kennis combineren voor een praktisch plan of advies.