Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Jaar 3 en 4

In het derde jaar loop je een stage van 20 weken en volg je een minor. In het laatste jaar van de opleiding ben je bezig met afstuderen: je loopt 20 weken stage en werkt 20 weken aan je afstudeerproject.

Jaar 3: stage en minor

In jaar 3 van de opleiding volg je een stage van 20 weken. Naast het stage lopen heb je ook tijd nodig voor zelfstudie en stagebegeleiding op school. Gemiddeld krijg je 7-8 stagebijeenkomsten onder begeleiding van een docentbegeleider. Tussendoor organiseer je met je stagegroep netwerkbijeenkomsten. Bij de stage werk je op het praktijkadres onder begeleiding van 1 of meer ergotherapeuten. Je loopt bijvoorbeeld stage bij revalidatiecentra, verpleeghuizen, zelfstandig werkende ergotherapeuten, in een leer-werkbedrijf of in de wijk. Je hoeft niet zelf een stage-adres te zoeken, de opleiding heeft diverse plekken beschikbaar.

Minor

In jaar 3 volg je een minor van 20 weken. Een minor is een verdiepend keuzeprogramma waarin je de kans krijgt om je extra te verdiepen in een onderwerp dat jij interessant vindt. Kies bijvoorbeeld de minor Zorgtechnologie, de minor Kinderen of de minor Arbeid en Gezondheid. Of volg een Engelstalige minor zoals Global Health. De premaster Health Sciences biedt de mogelijkheid om sneller door te stromen naar de master Gezondheidswetenschappen (VU), de master Evidence Based Practice (Amsterdam UMC) of de European Master of Science in Occupational Therapy (HvA). Ook kun je een minor kiezen bij een andere opleiding van de HvA of buiten de hogeschool.

Jaar 4: afstudeerproject- en stage

Tijdens het afstudeerproject werk je aan een vraagstuk uit de beroepspraktijk over een onderwerp dat jou interesseert. Dit doe je in opdracht van een opdrachtgever uit de praktijk, bijvoorbeeld een zorgorganisatie of de onderzoeksgroep van de opleiding. Allerlei soorten projecten komen aan bod. Denk bijvoorbeeld aan een interventie, verbeterplan, ondernemingsplan, adviesrapport of een onderzoeksverslag.

Afstudeerstage

In het afstudeerjaar loop je opnieuw een stage. Je bent 20 weken lang gemiddeld 32 tot 36 uur aanwezig in een praktijkorganisatie waar de opleiding samenwerkingsafspraken heeft. Je wordt begeleid door 1 of meerdere ergotherapeuten óf door een begeleider die bekend is met ergotherapie. Denk aan een Wmo-afdeling bij een gemeente, een organisatie in de wijk of een bedrijf. Tijdens deze stageperiode ontwikkel je je richting het niveau van een beginnend collega ergotherapeut. Naast de direct cliëntgerichte activiteiten houd je je bezig met evidence based werken en zorgdragen voor kwaliteit. Je organiseert jouw (zelf)studieactiviteiten binnen deze stageperiode en hebt ongeveer 7 stagebijeenkomsten waarbij je begeleiding krijgt van een docent en samenwerkt met collega ergotherapeuten in opleiding.

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Ergotherapie. Je mag de titel Bachelor of Science voeren.

Haal meer uit je opleiding