Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Producten worden steeds geavanceerder. Denk aan een systeem waarmee je je lampen, tv, verwarming en alarminstallatie op afstand bedient. Of aan een deelfiets die je met een app huurt en betaalt. Handig, maar hoe zorg je ervoor dat iedereen het product snapt? En dat het betaalbaar en duurzaam wordt geproduceerd? Dat ontdek je met de leerroute Product Ontwerpen van de opleiding Engineering.

Schrijf je in

Video: Loop een dagje mee met Loes, tweedejaarsstudent Engineering: Product Ontwerpen.

Begin jij na de zomer met Engineering? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het hier

Dit ga je doen

De opleiding Engineering bestaat uit 4 verschillende leerroutes: Elektrotechniek, Product Ontwerpen, Technische Bedrijfskunde & Werktuigbouwkunde. Als je je inschrijft voor de opleiding kies je direct een leerroute, maar je doet tijdens je opleiding ook kennis op van andere leerroutes.

Video: Waar ga je mee aan de slag?

Jaar 1

In jaar 1 doe je 4 keer een ontwerpproject waarin je kennismaakt met alle aspecten van het vak product ontwerpen. Naast de projecten volg je vakken over de mens (als consument en gebruiker), techniek, business en duurzaamheid. Ook leer je vaardigheden zoals handtekenen, computertekenen en werkplaatstechnieken.

Jaar 2

Je volgt zowel vakken als projecten binnen je eigen leerroute, maar krijgt ook les in een vak buiten je leerroute. Daardoor ben je later breder inzetbaar op de arbeidsmarkt.

jaar 3

In het 3e jaar volg je een minor. Dit is een samenhangend keuzeprogramma van een half jaar. Daarnaast loop je stage bij een bedrijf om je kennis toe te passen in de echte wereld.

jaar 4

In jaar 4 kies je voor de afstudeerrichting Industrial Design Engineering of Interaction Engineering. In dit laatste jaar ga je dieper in op je afstudeerrichting en voer je een afstudeeropdracht uit.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je bent direct toelaatbaar met een havo- of vwo-diploma met de profielen N&T, N&G en E&M. Daarnaast ben je toelaatbaar met een mbo 4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

In jaar 1 heb je wekelijks 20 contacturen op de HvA. Verder besteed je circa 20 uur alleen of met medestudenten aan projecten, onderzoeken, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor boeken, readers en vakmaterialen. De overige kosten in het eerste jaar bedragen ongeveer 700 euro.

Lees meer over studiekosten

Waarom Engineering Product Ontwerpen aan de HvA?

  • Vanaf de tweede helft van jaar 1 kan je interdisciplinair gaan samenwerken met studenten van andere leerroutes in het project Cross Engineering. Hierdoor ben je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt en ontwikkel jij je tot de ontwerper/engineer die jij wilt zijn.
  • Bij Product Ontwerpen gaat het niet alleen om het maken van een concept. Ook leer je technisch te detailleren en te verbeteren. Daarmee heb je inzicht in de technische maakbaarheid, de aantrekkelijkheid voor de gebruiker, de economische haalbaarheid en duurzaamheid.
  • Je werkt al vanaf je eerste jaar aan concrete opdrachten bij echte bedrijven.
  • Gedurende de hele opleiding heb je een focus op het ontwikkelen van duurzame producten. Daarnaast kun je je specialiseren in duurzaam ontwerpen voor de verpakkingsindustrie.
  • Na het bedenken van een product kan je deze ook echt gaan realiseren in een van onze vele werkplaatsen of in het Makerslab! Onze werkplaats is 1500 m2 en daarmee de grootste binnen het hbo-onderwijs.