Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Jouw toekomstige loopbaan

De opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) is een creatieve opleiding met goede baankansen. Onze opleiding richt zich op het gehele ontwerpproces: interaction design, visual design en front-end development. Tijdens de studie doe je veel ervaring op met (digitale) vraagstukken uit het werkveld. Niet alleen de digital agencies, maar ook tal van andere bedrijven zijn op zoek naar (afgestudeerde) CMD-studenten.

4 typen ontwerpers

Tijdens je studie CMD kun je zelf jouw programma samenstellen om precies die ontwerper te worden die je wilt. Door deze keuzevrijheid stromen grofweg vier typen ontwerpers uit: brede ambachtslieden, specialisten, digitale duizendpoten en design researchers.

Brede ambachtslieden

De meeste van onze studenten ontwikkelen zich tijdens de opleiding in de breedte en met een kleine specialisatie. Zij komen na hun studie terecht bij bijvoorbeeld full-service ontwerpbureaus als Info.nl of Fabrique. Maar ook bij bedrijven die hun digitale producten zelf ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld Bol.com, ING en Coolblue.

Specialisten

Sommige CMD-studenten vinden tijdens hun opleiding die ene passie, om daar vervolgens supergoed in te worden. Die werken na hun studie bijvoorbeeld als Usability Expert bij Valsplat of als Developer bij Q42. Anderen weten alles van een bepaald domein - zo werken er oud-studenten bij Squla aan ‘leuk online leren’ voor kinderen.

Digitale duizendpoten

Een kleine groep van onze afgestudeerden is goed in alle onderdelen. Die werken vaak in kleine ontwerpbureaus waar je alle specialisaties moet beheersen. Of in kleine bedrijven waar ze de digitale duizendpoot zijn. En dan zijn er nog onze absolute toppers die in alles uitblinken en écht overal terecht kunnen (onze unicorns).

Design researchers

Enkele afgestudeerden zijn werkzaam in het voortraject van het ontwerpproces. Bureau STBY doet bijvoorbeeld onderzoek naar 'digitale wensen van mensen', waar ontwerpbureaus vervolgens mee verder gaan. Bij Marktplaats is een CMD-student als productmanager verantwoordelijk voor het tweedehandsauto-deel van de site.

Alumni aan het woord

Altijd al willen weten wat een front-end developer of een UX-designer nou precies doet? Of wil je graag weten hoe is het om als afgestudeerd CMD'er een eigen bedrijf op te starten? Bekijk dan onderstaande filmpjes waarin oud-studenten Tadéusz Siudak (User Experience Designer bij Bol.com), Chanel Mepschen (Front-end Developer bij Triple) en Pieter Eg (Creative en eigenaar van Studio Ronduit) hun ervaringen delen. 

Chanel Mepschen - Front-end Developer

Tadéusz Siudak - User Experience Designer

Pieter Eg - Creative en eigenaar

Ontdek of CMD jouw studie is. Kom kennismaken!
Kies je voor CMD in Amsterdam? Schrijf je dan nu in