Didactiek van de Bètavakken
Onderzoekslijn Technologie in het Onderwijs
Hoe kunnen digitale tools het leren in natuur- en technieklessen versterken? Binnen de onderzoekslijn Technologie in het Onderwijs zoekt associate lector Joanna Holt naar slimme en haalbare antwoorden op die vraag. Haar focus ligt op het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en de lerarenopleidingen. Ze ontwikkelt ze interactieve werkvormen die leerlingen niet alleen iets laten doen, maar vooral iets laten begrijpen.
Van proefje naar inzicht
Veel basisschoolleerlingen vinden het geweldig om proefjes te doen in de klas. Maar een leuke activiteit betekent nog niet dat ze ook begrijpen wat er precies gebeurt. Dat inzicht komt pas als ze echt stilstaan bij wat ze hebben ervaren — en daar is begeleiding voor nodig.
Daarom focust de onderzoekslijn zich op het ontwikkelen van digitale leeromgevingen die leerlingen uitdagen om na te denken over wat ze zien, doen en ontdekken. In de projecten Denker en Minds-On spelen interactieve kennisrepresentaties en AI een centrale rol. De technologie past het lesmateriaal automatisch aan op wat een leerling nodig heeft. Zo sluit het onderwijs beter aan op het niveau, tempo en begrip van elke leerling.
Leren op maat én met aandacht voor taal
Niet alle leerlingen begrijpen ingewikkelde vaktaal even snel, zeker niet als Nederlands niet hun eerste taal is. Daarom werkt Holt samen met taalexperts, zoals collega Catherine van Beuningen (persoonlijk lector Taalontwikkeling en Meertaligheid) aan manieren om meertaligheid in te zetten als kracht. Denk aan teksten die leerlingen zelf kunnen omzetten naar een andere taal, of uitleg in meerdere talen. Zo krijgen meer kinderen de kans om natuurkundige of technische concepten écht te begrijpen.
Interesse in natuur- en techniekvakken wordt vaak beïnvloed door het enthousiasme van een leerkracht op de basisschool.

Joanna Holt
Associate lector Techniek in het Onderwijs
Leerkracht maakt het verschil
Een leerling die enthousiast is over sterrenkunde of techniek? De kans is groot dat er een geïnspireerde leerkracht achter zit. Onderzoek laat zien dat de interesse in bètavakken vaak al vóór de middelbare school ontstaat — en dat die interesse sterk afhangt van het enthousiasme van de docent.
Daarom betrekt de onderzoekslijn actief scholen en leerkrachten bij de projecten. Scholen kunnen meedoen aan pilots of zich aansluiten bij workshops en bijeenkomsten. Tijdens het Smart Education Symposium, georganiseerd met het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence, bleek hoe groot de belangstelling is. Onderwijsprofessionals willen wél met technologie aan de slag, zolang die echt bijdraagt aan beter leren.
Contact
Joanna Holt
Associate lector
Joanna Holt is associate lector binnen het Lectoraat Didactiek van de Bètavakken. Als associate lector houdt zij zich met haar onderzoek bezig met het gebruik van technologie in het onderwijs, in het bijzonder hoe hands-on/minds-on leren in Natuur- en Technieklessen kan worden ondersteund met behulp van interactieve kennisrepresentaties.
