Hogeschool van Amsterdam

+FinanceLab

In februari 2017 start de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Hogeschool Utrecht (HU) in samenwerking met CrowdfundingHub en andere relevante financiële partijen met een tweejarig onderzoek naar advies voor het mkb over financieringsvraagstukken.

Aanleiding

De financiële crisis heeft de financiële sector flink veranderd. Geld lenen is moeilijker geworden. Particulieren krijgen bijvoorbeeld moeilijker een hypotheek. Banken verstrekken sinds de financiële crisis echter ook minder en onvoldoende krediet aan het midden- en kleinbedrijf (mkb). Hiermee strooit het bankwezen zand in de motor van de Nederlandse economie. Het is namelijk cruciaal dat het mkb voldoende financiering kan aantrekken om de economische motor in Nederland draaiende te houden. Het belang van het mkb in Nederland is groot, want het mkb is goed voor de ruim helft van het BBP in de private sector en meer dan de helft van de werkgelegenheid in de private sector.

Problematiek

Door de financiële crisis en de beperkte beschikbaarheid van het traditionele bankkrediet zijn er de laatste tijd veel nieuwe financieringsvormen in opkomst. Crowdfunding is een bekend voorbeeld. Het mkb heeft echter vooral ervaring met bankleningen en niet met allerlei nieuwe financieringsvormen. Het mkb heeft dus dringend advies nodig hoe ze het beste financiering kan aantrekken, maar de huidige financiële adviseurs zijn hier niet goed toe in staat.

Onderzoeksvraag

De vraag die centraal staat in het tweejarig onderzoek is: hoe kan de financieel adviseur van het mkb de vele verschillende financieringsvormen – met behulp van een overzichtelijk stappenplan - combineren en tot een optimale passende financieringsaanvraag komen?

Afstudeeropdrachten

Als onderdeel van het tweejarig onderzoek zijn wij op zoek naar vierdejaars studenten die mee willen werken aan dit onderzoek in de vorm van deelopdrachten. Het is de bedoeling dat je de workflow van een financieringsvorm nader onderzoekt bij een partij die de financiering aanbiedt of daar advies over geeft.

De ideale kandidaat beschikt over de volgende competenties:

  • Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift
  • Basale onderzoeksvaardigheden
  • Sensitiviteit
  • Proactieve, onderzoekende houding
  • Aantoonbare affiniteit met en interesse in zakelijke financiering en het mkb (denk aan vakken, stages, relevante bijbanen en dergelijke.)

Wij ontvangen graag je motivatiebrief en CV als je denkt over de bovenstaande competenties te beschikken. Je kunt je brief en CV sturen naar n.a.ariens@hva.nl ten aanzien van mevrouw Ariens en mevrouw Rauwerda. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op de Fraijlemaborg.

Gepubliceerd door  CAREM 18 januari 2018

Project Info

Startdatum 01 feb 2018

Locatie

Fraijlemaborg (FMB)

Fraijlemaborg 133

1102 CV Amsterdam

020 523 6401