Online studiekeuzebegeleiding: ervaringen van een student

22 feb 2021 00:00 | Studentenzaken

Om studiekiezers en studenten die zich (her)oriënteren op een studie te helpen bij het maken van een passende keuze biedt de HvA verschillende vormen van (online) keuzehulp aan op hva.nl/keuzehulp. Onderdeel van het aanbod zijn twee intensieve vormen van coaching: voor degenen die nét dat extra opstapje nodig hebben is er de Keuze-3-daagse (K3D), en voor degenen die voor een langere periode meer hulp kunnen gebruiken is er het Studiekeuzetraject Uva-HvA (SKT).

Het studiekeuzeverhaal van Wail

Dat het maken van een studiekeuze geen eenvoudige opgave is weet Wail (21) maar al te goed. Al twee keer startte hij met een opleiding die hem niet gelukkig maakte. Benieuwd naar zijn valkuilen en vastberaden om deze keer wel een passende keuze te maken begon hij in december aan het Studiekeuzetraject van de UvA-HvA. “Ik wilde alles eruit halen om te kijken wat écht bij me past.”

Ondernemerschap en webdesign

Na de middelbare school twijfelde Wail of hij al wilde studeren. “Ik wilde eerst voor een tussenjaar gaan, maar besloot toen toch om met een deeltijdopleiding Ondernemerschap en retailmanagement te beginnen in Deventer. Dat wilde ik combineren met mijn baan als assistent filiaalmanager in een supermarkt, waar ik het erg naar mijn zin had en verder wilde groeien. Helaas voelde ik me bij de opleiding niet op mijn plek en was het niet de juiste tijd om te studeren voor mij, dus heb ik de studie afgekapt. Ik ging op zoek naar een nieuwe studie. Afgelopen jaar startte ik met de opleiding Communication & multimedia design (CMD) aan de HvA. Daar koos ik voor omdat ik op het mbo een vak had gevolgd met webdesign, en dat kwam ook terug in het studieprogramma van CMD. Daar was ik heel enthousiast over. Maar in de praktijk bleek het accent van de opleiding op tekenen en het digitaliseren van ontwerpen te liggen. Ik ben daar niet zo goed in en vind het ook helemaal niet leuk om te doen.”

Impulsief

Toen CMD ook geen succes bleek, wilde Wail nog snel switchen van opleiding. Bijna had hij zich ingeschreven voor de opleiding Social Work. “Het leek me heel leuk en ik wilde het gelijk doen. Daar ligt ook mijn valkuil: ik ben best impulsief en ik maak snel keuzes. Ik ging in gesprek met de studieadviseur om te kijken wat er mogelijk was, en die raadde me de overstap af. Instromen kon niet echt meer, want dan zou ik een heel blok missen en het hele jaar achter de feiten aan lopen, en het was ook niet haalbaar om dan mijn propedeuse te halen.”

Weloverwogen keuze

Via zijn studieloopbaanbegeleider hoorde Wail toen van het Studiekeuzetraject UvA-HvA. Het SKT duurt 9 weken en bestaat uit 2 cursusdagen en 4 individuele gesprekken met een keuzecoach. De gesprekken vinden iedere twee weken plaats, en daartussen voert de deelnemer zelfstandig opdrachten uit. In de gesprekken worden de uitkomsten van de opdrachten besproken en gaat de studiekiezer dieper in op wie hij is. De deelnemer bepaalt zelf welke acties hij vervolgens nog kan ondernemen om tot een weloverwogen studiekeuze te komen. “Ik heb geen enkel moment getwijfeld en schreef me er meteen voor in,” vertelt Wail. “Nu starten aan Social Work toch niet mogelijk was besloot ik dat ik alle tijd wilde nemen voor mijn volgende stap. Want ik had ineens alle tijd, en wilde niet nog eens een overhaaste beslissing nemen.”

Wie ben ik?

Het SKT helpt studiekiezers verschillende vragen over zichzelf te beantwoorden: Wat zijn je valkuilen? Wat zijn je sterke en minder sterke kanten? Welke waarden vind je belangrijk? Wat zoek je in een studie, en wat zoek je in een baan? Wat voor type ben je? Van daaruit kijk je verder, en maak je langzamerhand de koppeling met een studie. Wail: “Ik ontdekte dat ik een sociaal en ondernemend type ben. Van daaruit kon ik kijken welke opleidingen bij me passen. Tijdens de groepsbijeenkomsten werkten we samen in een werkboek, en tussen de bijeenkomsten door maakten we zelfstandig opdrachten. Als je je goed had voorbereid dan was het niet heel veel werk, misschien 2 uurtjes per week. De opdrachten waren vrij praktisch. Een keer moest ik bijvoorbeeld aan 5 mensen in mijn omgeving vragen wat volgens hen mijn sterke kanten zijn. Dat gaf veel inzicht.”

Hybride trainingen

Zowel de Keuze-3-Daagse als het Studiekeuzetraject UvA-HvA zijn hybride trainingen. Dat wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende leermiddelen, zoals theorie, opdrachten en inspirerende filmpjes, en dat er zowel digitaal als offline wordt gewerkt, in een virtuele leeromgeving én in een papieren werkboek.

Mogelijkheden onderzoeken

Een belangrijk onderdeel van het SKT is het scherp maken van je mogelijkheden en die vervolgens te onderzoeken. Als je een paar studies hebt gekozen en een paar hebt weggevinkt is het de bedoeling dat je in gesprek gaat met mensen die al in het vak zitten, vertelt Wail. “Mijn coach had een heel groot netwerk en koppelde deelnemers aan mensen in het vakgebied van hun interesse. Sommige deelnemers vonden dat wel lastig, omdat je in gesprek gaat met een onbekende. Je moet dan over een drempel heen. Toch was iedereen het er achteraf over eens dat het erg nuttig was.”

Online en toegankelijk

Normaalgesproken vindt het SKT plaats in een van de HvA-gebouwen, maar eind 2020 startten de deelnemers vanwege de coronacrisis voor het eerst online. Geen probleem, vindt Wail: “Ik heb geen enkel moment gedacht dat ik het jammer vond. De coaches hebben er alles aan gedaan om de online begeleiding goed te organiseren en ze zijn allemaal heel toegankelijk. Je kunt ze mailen, bellen en appen. De online meetings duurden best wel lang, en dat maakte het mogelijk om een band op te bouwen met de mensen waarmee je in het traject zit. Je leert ze beter kennen. Het online aspect bood ook voordelen: de drempel om contact op te nemen met coaches en medestudenten is een stuk lager.”

Durf te dromen

Over de coaches is Wail heel tevreden. Ze hebben hem aan het denken gezet: “De coaches luisterden altijd, en zijn oprecht geïnteresseerd in jou als persoon. Je praat met hen niet alleen over studiekeuze, maar ook over je privéleven. Ze kijken samen met jou naar wat voor persoon je bent en nemen ook je verleden onder de loep. Dat vond ik heel fijn. Het was best wel intensief en het heeft me aan het denken gezet. We hadden het over grote vragen, zoals ‘Waar zie jij jezelf over 10 jaar?’ Je mocht daar alles op antwoorden wat je wilde. “Durf te dromen, denk niet aan wat andere mensen denken, pak pen en papier en schrijf op wat je denkt,” zei mijn coach. Dat is een les die me altijd zal bijblijven. Ik trek me namelijk altijd veel aan van de mening van anderen. Ik was steeds een stapje dichter bij mijn studiekeuze, maar bleef altijd een beetje piekeren over wat anderen ervan zouden vinden. Van wie ik me dan veel aantrek? Mijn ouders vind ik wel belangrijk. Ik wil dat mijn keuze hen blij en trots maakt. Toen ik me ervan bewust werd hoe zwaar de mening van anderen me altijd heeft beïnvloed kon ik daar los van komen en heb ik een oprechte keuze gemaakt.”

U-turn

In september start Wail dan ook aan een nieuwe opleiding. En niet geheel verrassend gaat hij terug naar zijn roots: “Ondernemen! Ik betrapte mezelf erop dat ik nadat ik gestopt was niet meer naar die opleiding heb omgekeken, terwijl het me wel heel goed ligt. Ik moet alleen nog kiezen waar ik de opleiding wil starten: in Zwolle of in Amersfoort. Aan de ene kant vond ik het wel moeilijk om mensen te vertellen over de keuze terug te gaan naar ondernemerschap, want ik zei altijd dat ik Social Work ging doen. Nu maakte ik ineens een u-turn. Ook had ik de opleiding eerder al gedaan en ik dacht dat mensen er misschien een mening over zouden hebben als ik het opnieuw zou proberen. Dankzij het SKT herken ik deze angst beter en kan ik het loslaten: voor mij is dit de juiste keuze.”

Tips van Wail

Andere studiekiezers die niet goed weten wat ze willen studeren zou Wail aanraden om zo veel mogelijk open dagen te bezoeken en al op tijd te beginnen met oriënteren. “Mocht je dan merken dat je het moeilijk vindt of niet weet wat je moet doen, twijfel niet en schrijf je in voor het SKT. Ik had een half jaar geleden niet verwacht dat ik er nu al met een echte studiekeuze uit zou komen. Ik dacht van tevoren zelfs dat het misschien een beetje oppervlakkig zou zijn, maar dat is niet zo. Het is een uitgebreid traject waarin je echt veel over jezelf te weten komt. Je zit ook met medestudenten/studiekiezers en dat is fijn. Zo ontmoette ik zelf iemand die zich ook de mening van anderen aantrok. Het was fijn om in gesprek te gaan en te zien dat je niet de enige bent. Het SKT is niet alleen een studiekeuzetest, maar je doet ook kennis op die je de aankomende jaren kunt gebruiken. Je gaat op zoek naar jezelf en je waarden, leert jezelf kennen en je leert dingen over jezelf die je misschien nog niet wist.”

Meer informatie

Ga naar hva.nl/keuzehulp voor meer informatie over het Studiekeuzetraject, de Keuze-3-daagse en andere (online) keuzehulp van de HvA.