Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Student in de Klas

Student in de Klas organiseert gastlessen die zich richten op het verbeteren van de aansluiting met het hbo.

Binnen Student in de Klas verzorgen getrainde HvA-studenten interactieve gastlessen op scholen (vo en mbo) in en rond Amsterdam. In één lesuur vertellen onze studenten (een duo per klas) hoe zij de overstap naar het hbo hebben ervaren en hoe zij terugkijken op hun eerste honderd dagen als student. Ze delen hierbij niet alleen de succesvolle, maar ook de minder succesvolle ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan valkuilen die zij zijn tegengekomen en hoe ze daarmee om zijn gegaan. 

Student in de klas helpt aankomende studenten bij de overgang naar het hbo

De gastlessen

Student in de Klas biedt verschillende gastlessen aan:

Overstap naar het hboHoe Kies Ik?
Voor wie?Havisten (havo 4 of havo 5) en mbo-studenten.Havisten (havo 4 of havo 5).
DoelEen realistisch(er) beeld geven over studeren in het hbo.Onderzoeken welke concrete stappen leerlingen/studenten kunnen zetten in de richting van hun (studie)keuze.
VormDit is een fysieke gastles* gegeven door 2 HvA-studenten die zelf ook doorgestroomd zijn vanuit het mbo. Er wordt gebruik gemaakt van een PowerPoint.Dit is een fysieke gastles* gegeven door 2 HvA-studenten, er wordt gebruik gemaakt van een PowerPoint en een werkblad.
InhoudDe HvA-studenten vertellen hun eigen verhaal en vertellen meer over het studeren aan het hbo aan de hand van quizvragen en stellingen. Dat maakt het een interactieve les met veel ruimte voor vragen. In de variant voor het mbo komt ook de keuze voor werken of doorstuderen aan bod. Aan de hand daarvan kunnen mbo-studenten bepalen of het hbo voor hen het onderzoeken waard is. Hiermee kan de activiteit worden gezien als opstap naar het Keuzedeel Voorbereiding hbo.De HvA-studenten vertellen hun eigen verhaal over hun keuzeproces dat ze hebben doorlopen van de havo naar het hbo. Aan de hand van de keuzecirkel (werkblad) gaan de leerlingen aan de slag met hun eigen proces door concrete vervolgstappen te formuleren.

* Onze studenten geven de gastles bij jou op school. Een online les is helaas niet mogelijk. 

Jouw rol als decaan, docent, mentor of loopbaanbegeleider

Als contactpersoon van de deelnemende school/instelling heb je bij de voorbereiding een actieve rol. Nadat je je klas hebt aangemeld voor een gastles krijg je een bevestiging per mail en later een uitnodiging voor een telefonisch gesprek om de wederzijdse verwachtingen te bespreken. Wil je eerst meer informatie over Student in de Klas, voor je jouw school aanmeldt? Maak dan vrijblijvend een belafspraak met ons.

Maak een telefonische afspraak
(opent in nieuw venster)

Deelname, periode en kosten

Student in de Klas wordt in studiejaar 2024-2025 aangeboden van oktober tot juni, aan scholen in en rond Amsterdam, Noord-Holland, Kop van Noord-Holland, ’t Gooi en Flevoland. Het eerste schoolbezoek is kosteloos.

Aanmelden

Vanaf nu kun je je aanmelden voor Student in de Klas 2024-2025 (lessen vinden plaats van oktober t/m juni). Aanvragen die vóór 18 juli 2024 bij ons binnen zijn krijgen voorrang in de planning. In september maken wij de planning definitief. Uiterlijk dan ontvang je van ons een bevestiging per mail.

Uiteraard kun je ook na 18 juli nog een aanvraag indienen, maar houd er rekening mee dat er dan minder data beschikbaar zijn.

Alle lessen worden fysiek aangeboden. Wij bieden de gastlessen niet online aan.

Aanmelden Student in de Klas 2024-2025
(opent in nieuw venster)

Belangrijk om te weten

Onze studenten delen alleen informatie over wat zij zelf hebben meegemaakt in hun studentenleven en hoe zij zelf keuzes hebben gemaakt. Dit geeft inzicht in hoe het is om student te zijn en geeft inspiratie voor de studiekeuze, maar is nadrukkelijk geen opleidingsvoorlichting of (studiekeuze)advies. 

Heeft een studiekiezer verdiepende hulp nodig in het keuzeproces? Dan is de activiteit Gesprek met een keuzecoach geschikt. Voor opleidingsinformatie kan de studiekiezer terecht op de opleidingspagina’s, de open dag of bij proefstuderen of meelopen

Vragen of aanmelden?

Neem contact op met team Student in de Klas