Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Wil jij als oefentherapeut volwassenen met overgewicht of obesitas begeleiden naar een gezonde leefstijl? Dat kan via de leergang Leefstijlcoach Oefentherapeut. Je krijgt dan de benodigde nascholing op het gebied van slaap, verslavingsproblematiek en voeding en kunt aan de slag als leefstijlcoach en GLI-aanbieder (de gecombineerde leefstijlinterventie).

Schrijf je in via website VvoCM
(opent in nieuw venster)

Programma

De leergang Leefstijlcoach Oefentherapeut bestaat uit 3 masterclasses die je onafhankelijk van elkaar kunt volgen: Slaap, Verslaving en Voeding. Je doet onder andere kennis op over slaap in relatie tot een gezonde leefstijl en hoe je deze kennis coachend toepast. Je leert de werkwijze om verslavingsproblematiek te begeleiden en hoe je een individueel voedingsadvies formuleert.

Cursusprogramma

Elke masterclass bestaat uit een webinar en een online werkgroep van maximaal 12 deelnemers.

Voorafgaand aan de masterclass lees je het ‘Handboek Leefstijlgeneeskunde – De basis voor iedere praktijk’.

Doelgroep

Deze leergang richt zich op oefentherapeuten.

Cursusdagen

De webinars en een werkgroepsessies vinden plaats op de maandagen van 15.00-17.00 uur.

Bekijk alle cursusdata

Kosten

Volledige leergang (3 masterclasses): € 585 voor niet-VvOCM leden en € 390 voor leden. 1 masterclass: € 130 voor leden en € 195 voor niet-leden. Daarnaast heb je het 'Handboek Leefstijlgeneeskunde - De basis voor iedere praktijk' nodig ( 69,95). Bekijk de website van de VvOCM voor de meest actuele kosten.

Website van de VvOCM
(opent in nieuw venster)

Toelating

Je hebt een hbo-diploma Oefentherapie.

Tijdsinvestering

Per masterclass geldt een studiebelasting van 12,5 uur.

Groepsgrootte

Per masterclass is een maximum van 60 deelnemers. Indien nodig organiseren we meerdere werkgroepen van maximaal 12 personen. Deze kunnen gepland worden op andere dagen en tijdstippen.

Waarom deze cursus?

  • De westerse leefstijl kent veel ongezonde factoren die de gezondheid belasten en ze geven een groot risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen. Denk aan hart en vaatziekten en suikerziekte. Inmiddels vraagt de maatschappij en de wetenschap om meer preventie door aandacht voor een gezonde leefstijl. Het is dan ook een noodzakelijk onderdeel geworden van de zorginterventie en van de expertise van zorgprofessionals.
  • Als oefentherapeut heb je al aantoonbare expertise op het gebied van bewegen, coaching en ontspanning. Met deze cursus verbreed je je kennis op het gebied van leefstijl.
  • Deze cursus biedt je de mogelijkheid om de rol van leefstijlcoach in te nemen in een GLI programma.

Wat levert de cursus op?

  • De 3 certificaten die je voor de masterclasses ontvangt, geven samen toegang tot de aantekening Leefstijlcoach in het KP (aan te vragen via VvOCM-website) . Ben je al op een andere wijze geschoold op 1 van de 3 gebieden? Dan kun je vrijstelling aanvragen bij VvOCM.
  • Integreer je de 3 masterclasses in je oefentherapeutisch handelen, dan bereik je het landelijk profiel HBO-leefstijlcoach. Je kent de overlap en de grenzen van de competenties van de leefstijlcoach en de oefentherapeut en kunt deze kennis inzetten om je te profileren als leefstijlcoach oefentherapeut. Ook voldoe je aan de competenties leefstijlcoach, zoals vastgesteld door de VvOCM c.q Kwaliteitsregister Paramedici.
  • Je ontvangt 12 accreditatiepunten per masterclass.
  • Je verruimt je loopbaanmogelijkheden, want naast je werk als oefentherapeut kun je ook de rol van leefstijlcoach innemen.
Naar de website van VvOCM
(opent in nieuw venster)

Jouw docent

José Werneke

Docent

José is docent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek, leefstijlcoach en diëtist.