Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Wil jij jouw kennis in combinatie met praktijkgerichte opdrachten op het gebied van informatiehuishouding en erfgoed verder ontwikkelen? Ben je op zoek naar verdieping in je vakgebied? Dan is de post-hbo Archivistiek iets voor jou.

Programma

Wil je bijdragen aan een transparante organisatie of een open overheid? Wil je de maatschappelijke waarde van informatie onderzoeken? Ga je doorgroeien binnen de informatiehuishouding? De post-hbo Archivistiek geeft je een stevig en bruikbaar fundament om je te ontwikkelen in de informatiehuishouding. De combinatie van kennis en praktijkgerichte opdrachten geeft je inzicht in de manier waarop je meer waarde kunt creëren voor jouw organisatie. De post-hbo Archivistiek gaat september 2024 van start. Schrijf je in vóór 1 juni 2024 via inschrijven onderaan deze pagina bij ‘Praktische zaken’.

Jaar 1: de basis

 Je maakt kennis met basisvakken informatiemanagement en archivistiek, zoals toegankelijkheid van informatie, archiefrecht en archiveringssystemen. Je leert de essentiële kenmerken van archief, informatie en data kennen. Duurzaam beheer, behoud en toegankelijkheid van informatie staat centraal. Je krijgt een stevige archiefrechtelijke basis.

Jaar 2: verdieping

Je verdiept je kennis van archief, digitale duurzaamheid en digitaal beschikbaar stellen van informatie. Je werkt aan praktijkopdrachten die bruikbare kennis en vaardigheden opleveren voor jouw organisatie of relevant is voor het werkveld of de maatschappij. Je richt je op actuele archivistische thema’s, zoals privacybescherming, toegankelijkheid van archiefinformatie of de inzet van artificial intelligence bij archiefmanagement.

Bekijk het studieprogramma

Doelgroep

De post-hbo Archivistiek is gericht op archief- en Informatieprofessionals die werkzaam zijn bij overheden, archiefdiensten, bedrijven en organisaties. Je wilt je ontwikkelen in beheer en toegankelijkheid van (digitale) informatie. Je bent in het bezit van een diploma uit het hoger onderwijs.

Cursusdagen

De colleges vinden normaal gesproken plaats op vrijdag tussen 9:20 uur tot uiterlijk 17:10 uur. Incidenteel online consultancy op andere dagen.

Meer over studielast

Kosten

Het cursus- en examengeld voor studiejaar 2024-2025 bedraagt € 6.250 (inclusief studiemateriaal).

Toelating

Je beschikt over hbo- of wo-werk- en -denkniveau. Je bent in de gelegenheid om bij jouw organisatie praktijkopdrachten uit te voeren.

Tijdsinvestering

Je hebt 6 tot 8 contacturen per week. Naast de contacttijd besteed je ongeveer 18 uur per week aan voorbereiding, opdrachten en toetsen.

Groepsgrootte

Maximaal 30 cursisten (mits minimaal 20 aanmeldingen)

Waarom deze opleiding?

  • Deze opleiding aan de HvA is de enige post-hbo Archivistiek die afsluit met diploma Archivistiek b.
  • Met deze opleiding leg je een stevig en bruikbaar fundament onder jouw werkpraktijk.
  • Je leert de archivististische theorie te verbinden door praktijkgerichte opdrachten.
Bekijk alle praktische zaken

Wat levert het je op?

  • Je krijgt het diploma Archivistiek b.
  • Verdieping en verbreding in je vakgebied
  • Een stevig en bruikbaar fundament onder jouw werkpraktijk.
Lees meer over het diploma

Heb je een vraag?

Neem contact op met team Archivistiek

Contactpersoon
Archiefschool
Onderwijsbureau HBO-ICT