Hogeschool van Amsterdam

Acht HvA-studenten doen mee aan de Universiade

Olympische spelen voor studenten

17 aug 2017 09:17 | Afdeling Communicatie

In totaal acht sportende HvA-studenten, vijf vrouwen en drie mannen, strijden tijdens de komende Universiade voor eremetaal in hun tak van sport. Zij doen dit tijdens de 29ste Universiade, die van 19 – 30 augustus wordt gehouden in Taipei, de hoofdstad van Taiwan. De Universiade is het op een na grootste sportevenement ter wereld. Alleen de Olympische Spelen steken de Universiade naar de kroon.

De HvA-studenten nemen het op tegen zo’n 13.000 andere studenten uit het wereldwijde hoger onderwijs op de “Olympische Spelen voor Studenten”. Dit zullen zij doen in vier disciplines: turnen, zwemmen, taekwondo en waterpolo. De studenten Denise Tan (Built Environment: Bouwkunde), Vera van Pol (Voeding en Diëtetiek) en Nadieh van Pol (Sportkunde) komen uit tijdens het turnen. Arjan Knipping (Johan Cruyff Academy), Marieke Tienstra (Faculteit Techniek) en Kinge Zandringa (Hbo-Verpleegkunde) tekenen voor het onderdeel zwemmen. Soraya Wahjudi (Faculteit Gezondheid) komt uit in het Taekwondo en Kjeld Veenhuis (Johan Cruyff Academy) strijdt in het Nederlands Waterpoloteam onder leiding van Robin van Galen, in 2008 coach van de gouden waterpolosters tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Student team NL


De HvA-studenten maken deel uit van Student Team NL, dat in totaal bestaat uit 65 sporters en 24 begeleiders. De Nederlandse sporters zullen in 11 van de 21 disciplines die in Taipei worden beoefend in actie komen tijdens de Universiade. Naast de vier sporten van de HvA studenten zijn dat boogschieten, atletiek, schermen, golf, judo, tafeltennis en wushu. De Nederlandse delegatie gaat onder de vlag van Studentensport Nederland naar de Universiade. Studentensport Nederland (SSN) is de grootste studentensportorganisatie van Nederland en is als nationale koepel lid van de International University Sports Federation (FISU) die de Universiade iedere twee jaar organiseert.

Hoogste podium


De Universiade is het hoogste podium voor sportende studenten, Het kent een zomer- en wintervariant die beide in hetzelfde jaar gehouden worden. De 29ste Universiade in Taipei is de zomervariant van 2017. De wintervariant werd eerder dit jaar in Alma-Ata, Oekraïne, gehouden. De Universiade kent zijn oorsprong in het in 1923 georganiseerde “International Universities Championship” in Parijs.  In de periode tot 1959 kende het sportevenement verschillende namen waaronder "International University Games". Vanaf 1959 kreeg het de naam Universiade, een samenvoeging van ‘Universiteit en ‘Olympiade’’. 

Topsport Academie Amsterdam

De HvA stimuleert de combinatie van sporten en studeren. Hiervoor heeft het een speciaal topsportbeleid dat het mogelijk maakt om elke HvA-opleiding te combineren met topsport. Dit topsportbeleid komt samen in de Topsport Academie Amsterdam (TAA). De TAA is de cruciale link tussen sport en onderwijs. Door nauw contact met de opleidingen en decanen kan de TAA de sportende student extra ondersteunen met aangepaste roosters, onderwijsprogramma’s en persoonlijke begeleiding. Meer informatie over het topsportbeleid van de HvA is te lezen op hva.nl/topsport.

Volgen?

De verrichtingen van Student Team NL zijn te volgen via www.studentensport.nl/zomeruniversiade-2017,Facebook (https://nl-nl.facebook.com/studentteamnl) en Instagram (https://www.instagram.com/student_teamnl)