Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

RITME

Rehabilitation nutrition and exercise Intervention in Tavi-patients to prevent Malnutrition and increase Exercise-capacity

Project

Kwetsbare ouderen met een ernstig vernauwde hartklep (aortastenose) kunnen via de relatief eenvoudige Tavi-behandeling (Transcatheter aortic valve implantation) een nieuwe aortaklep krijgen. Een deel van deze patiëntengroep ervaart ondanks deze ingreep geen verbetering in hun fysiek functioneren. Het projectteam van RITME onderzoekt wat zorgprofessionals kunnen veranderen op het gebied van voor- en nazorg, voeding en fysieke activiteit zodat Tavi-patiënten beter functioneren na hun ingreep.

aortaklep

De Tavi is een minimaal ingrijpende behandeling voor het vervangen van een aortaklep. De methode is relatief nieuw en artsen voeren de ingreep vooral uit bij kwetsbare patiënten. Door de toenemende vergrijzing en groeiende kennis over de Tavi komen straks steeds meer ouderen in aanmerking voor deze operatie.

Doel

Het verbeteren van de voedingstoestand en het fysiek functioneren van de Tavi-patiënten; zowel voor als na de ingreep. Dit draagt bij aan een beter fysiek functioneren, een kortere opnameduur, een hogere kwaliteit van leven en een langere levensverwachting.

Methode

Patiënten van het Amsterdam UMC, locatie AMC met een geplande Tavi-operatie (wekelijks 4 tot 8 patiënten) krijgen de vraag om deel te nemen aan het RITME-onderzoek.

Het onderzoek sluit zoveel mogelijk aan bij de gegevens en metingen die artsen nu al verzamelen en uitvoeren bij Tavi-patiënten. Daarnaast brengt het projectteam het fysiek functioneren, de fysieke activiteit en de voedingstoestand van Tavi-patiënten zo goed mogelijk in kaart.

Verwachte resultaten/producten

  • Het onderzoek leidt tot verbeterpunten op het gebied van voedingsinname en fysieke activiteit bij Tavi-patiënten.
  • Deze verbeterpunten leiden tot een interventie die zich specifiek richt op het verbeteren van het fysiek functioneren bij Tavi-patiënten.
  • Het RITME-project biedt verschillende stageplaatsen voor HvA-studenten met een interesse in beweging en voeding bij ouderen.

Wat draagt het bij aan de praktijk/onderzoek/onderwijs?

  • Een interventie die zorgprofessionals in de praktijk kunnen toepassen bij Tavi-patiënten.
  • Onderzoeksresultaten die meer inzicht bieden in bewegen en voeding bij kwetsbare ouderen.
  • Stageplaatsen voor HvA-studenten met een interesse in beweging en voeding bij ouderen.

Externe partners

  • SIGRA
  • Amsterdam UMC , locatie AMC en VU
  • Diëtheek
  • LoRNA
Gepubliceerd door  Urban Vitality 29 september 2020

Project Info

aortaklep
Startdatum 01 apr 2019
Einddatum 01 apr 2023

Contact

Dennis van Erck
Wilma Scholte op Reimer