Centre of Expertise Urban Education

Urban Education voor Talendocenten

Het project Urban Education voor Talendocenten laat zien hoe literatuur een kijkje geeft in een ander leven.

Project

Talendocenten hebben samen met een schrijver onderzocht hoe literatuur kan helpen om je in te leven in anderen, met als doel talenonderwijs meer aansprekend te maken voor de grootstedelijke jeugd.

RESULTAAT VAN DIT PROJECT

Onderwijs aan de HVA beter laten aansluiten bij de leefwereld van de jeugd in de stad

Met het deelproject Urban Education voor Talendocenten hebben drie opleiders, Danielle van der Maten (Frans), Femke Kitslaar (Engels) en Anita Damkot (Nederlands), samen met een jeugdboekenschrijver onderzocht hoe boeken een beeld kunnen geven van de grootstedelijke cultuur. Lezen verhoogt ons inlevingsvermogen, en kan dus helpen bij het begrijpen van de vele perspectieven die er te vinden zijn in de ‘urban’ omgeving.

Otis

In dit project gebruikten Van der Maten, Kitslaar en Damkot het boek Otis, geschreven door Martin Niemeijer, dat gaat over een jongen in een grote stad. Door de situaties uit het boek klassikaal te lezen en te bespreken, leren de leerlingen zich te verplaatsen in iemand anders. Zouden zij hetzelfde gedaan hebben? Of, als het een onverstandige actie was; snappen ze waarom hij het misschien toch deed?

De drie docenten maakten lesbrieven om dit gesprek te begeleiden, en testten deze in een 3VMBO klas Nederlands. In een nagesprek met de leerlingen uit die klas wordt duidelijk dat het iets heeft opgeleverd. Ze zien in dat ze van veel mensen eigenlijk maar weinig weten, dat niets zwart-wit is en dat goede of slechte omstandigheden een grote invloed kunnen hebben op het leven.

BEKIJK HET FILMVERSLAG VAN URBAN EDUCATION VOOR TALENDOCENTEN:

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

VRAAG DE LESBRIEVEN VOOR IN DE KLAS AAN

Zelf aan de slag met literatuur in de klas? Email de betreffende docent voor jouw taal om de lesbrief te ontvangen.

WIE ZIJN BIJ DIT PROJECT BETROKKEN?

Het project Urban Education voor Talendocenten is een deelproject van de Leergang Urban Education, en is een initiatief van Anita Damkot, Femke Kitslaar en Daniëlle van der Maten.

Gepubliceerd door  Urban Education 26 februari 2019

Project Info

Startdatum 01 feb 2018
Einddatum 16 mrt 2019

Contact

Anita Damkot

Locatie

Kohnstammhuis (KSH)

Wibautstraat 2-4

1091 GM Amsterdam

020 599 5555