Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Omscholen naar onderwijs

Wil je meer zingeving in je werk en een beroep uitoefenen waarin je impact hebt op jongeren en de samenleving? Bekijk of leraar worden of praktijkonderwijs begeleiden een volgende stap in jouw loopbaan kan zijn.

Ontwikkel jong talent en maak impact

Werk je al enige tijd en ben je toe aan iets anders? Als leraar of als educatief professional beroepsonderwijs zorg je dat jongeren kennis en vaardigheden ontwikkelen. Je bouwt een band met ze op en ziet het talent van iedere leerling. Jouw werk- en levenservaring is van waarde voor de lessen die je ontwikkelt en geeft. Er zijn verschillende routes om een rol in het onderwijs te kunnen vervullen. Kijk welke route bij jouw vooropleiding, situatie en doel past.

Video: Leraar worden iets voor jou?

Ik wil snel aan de slag in het onderwijs

Heb je al een diploma op zak en wil je binnen twee jaar aan de slag in het onderwijs? Dat kan via de volgende routes.

Meld je aan voor de open dag alert
(opent in nieuw venster)
Routes
  • 2-jarige Associate Degree Educatief Professional Beroepsonderwijs: met dit diploma kun je praktijkonderwijs geven onder leiding van een bevoegde docent. Je bent toelaatbaar met een mbo 4-, havo- of vwo-diploma of een propedeusecertificaat.
  • Zij-instroom in Beroep - Leraar voortgezet onderwijs: je krijgt een aanstelling bij een school als zij-instromer en een passend programma van maximaal twee jaar om een certificaat te behalen. Voordat je start, heb je de geschiktheidsverklaring gekregen.  Je bent toelaatbaar met een hbo- of wo-bachelordiploma.
  • Hybride Techniekopleider: cursus voor technische vakmensen die hun werk willen combineren met het geven van praktijkonderwijs aan vmbo-leerlingen of mbo-studenten. Toegankelijk met werkervaring in techniek en minimaal mbo 4-diploma.

Ik wil mijn bevoegdheid behalen en daarna werken in onderwijs

Heb je een mbo 4-, havo- of vwo-diploma? Of een propedeusecertificaat? Dan kun je je tweedegraads bevoegdheid in deeltijd behalen. Bekijk in welk vak je les zou willen geven. Op de site van de bijbehorende lerarenopleiding vind je alle informatie over de studie in deeltijd.

Zoek jouw opleiding
  • Deeltijdopleiding tweedegraadsleraar in een schoolvak of vak voor een sector/profiel in het beroepsonderwijs.  De reguliere opleiding duurt vier jaar. Afhankelijk van je kennis, werkervaring en de ruimte die je hebt voor je studie, kun je tijdens de opleiding kiezen om te versnellen.
  • 1-jarige Kopopleiding Tweedegraadsleraar. Je hebt kennis van een (school-)vak op hbo- of wo-niveau en leert in de praktijk onderwijs geven. Je  wordt toegelaten met een hbo- of wo-bachelordiploma dat verwant is aan een schoolvak of sector/profiel in het beroepsonderwijs