Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Ben je geselecteerd voor de Olympische Spelen, profvoetballer of train je voor de Tour de France? En wil je na je sportcarrière bijvoorbeeld marketeer worden of als sponsormanager aan de slag bij een club? Als topsporter kun je bij de Johan Cruyff Academy tijdens je sportcarrière in 4 jaar een hbo-diploma Commerciële Economie behalen.

16 april
Bezoek de open dag

Slagen als topsporter én ook een Bachelor of Science diploma op zak? Kenzo en Imke vertellen je meer over de mogelijkheden bij de Johan Cruyff Academy.

Dit ga je doen

Dankzij het unieke onderwijsconcept kun je zelf je tijd indelen en je opleiding naar eigen inzicht combineren met je sport. Je hebt maximaal 3 dagen per week les op locatie, kunt online studeren en hebt flexibele (tentamen)roosters.

Jaar 1

Tijdens het 1e jaar leer je veel over Sales, Marktonderzoek, Marketing en Ondernemerschap. Bovendien werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, communicatieve vaardigheden en Engels.

Jaar 2

In het 2e jaar start je met de afstudeerrichting Sportmarketing. Je leert alles over Marketing, Reclame en Media en past dit toe in de wereld van de commerciële sport.

Jaar 3

Je volgt een halfjaar een internationaal programma, bijvoorbeeld door uitwisseling met een buitenlandse universiteit of een internationale stage. Ook kies je een minor. Tijdens de stage leer je de praktijk echt van binnenuit kennen.

Jaar 4

In het laatste jaar studeer je af met een afstudeeropdracht over een sporteconomisch vraagstuk. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een marketingplan voor een nieuw digitaal sportkanaal, of je onderzoekt het effect van een reclamecampagne op het imago van een sportmerk.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo, mbo 4 en topsporteisen

Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma én voldoet aan de topsporteisen. Daarnaast gelden er aanvullende eisen bij een havo- of vwo-diploma op basis van het profiel of vakkenpakket.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij de Johan Cruyff Academy volg je 3 dagen per week les. De rest van de tijd studeer je zelfstandig. In totaal besteed je gemiddeld 40 uur per week aan je opleiding.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en andere kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met studiekosten voor boeken, readers en vakmaterialen. De kosten in het 1e jaar liggen rond de € 550.

Lees meer over studiekosten

Waarom Commerciële Economie aan de Johan Cruyff Academy?

 • Relatief minder momenten op de campus en veel online studeren, zodat je je studie flexibeler kunt inrichten.
 • Studie- en topsportbegeleiding van een studiecoach, vooral tijdens intensieve sport- of onderwijsmomenten.
 • Optimaal presteren in sport én studie betekent maximale aandacht voor je totaalontwikkeling.
 • Docenten zijn experts uit de onderwijs- én sportsector en een aantal heeft een (top)sportachtergrond.
 • Het studieprogramma is 100% sportgeoriënteerd.
 • Dankzij je opleiding, sportervaringen en winnaarsmentaliteit bezit je de juiste competenties waar veel (sport)organisaties naar op zoek zijn.
 • Internationaal netwerk met ruim 7.000 studenten sinds 1999.
Ook voor topsporters in de gehandicaptensport

Voor wie

 • Je maakt deel uit van de nationale top in jouw sport in jouw leeftijdsklasse of je hebt een NOC*NSF-status: Belofte, Nationaal Talent, Internationaal Talent, Selectie status, Bondstatus, High Potential, A status.
 • Je bent gemotiveerd om sportmarketing te studeren.
 • Een fulltime opleiding combineren met topsport is een uitdaging. Dezelfde eigenschappen die je nodig hebt om te presteren in je sport komen je ook van pas tijdens je opleiding: talent, doorzettingsvermogen en discipline.
 • Je kunt goed plannen en intensief contact onderhouden met je opleiding.