Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma

De vierjarige leerroute die je aan de Johan Cruyff Academy kunt volgen is inhoudelijk gelijk aan de opleiding Commerciële Economie met als afstudeerrichting Sportmarketing. De leerroute van de JCA is zo georganiseerd, dat je het prima met jouw topsport kan combineren. De JCA is een 'leerroute op maat', waarin jij en jouw topsportcarrière centraal staan.

Studieopbouw

Dankzij het unieke onderwijsconcept kun je zelf je tijd indelen en je studie naar eigen inzicht combineren met je sport. Zo hoef je slechts drie dagen per week aanwezig te zijn, kun je op afstand via internet studeren en zijn de (tentamen)roosters flexibel. Je studeert het grootste gedeelte van de week dus zelfstandig. Zodoende kun je ook tijdens trainingskampen en toernooien (in het buitenland) je leerroute gewoon voortzetten.

De Johan Cruyff Academy heeft maar drie lesdagen per week, die je volgt op de Business Campus. Je studeert het grootste gedeelte van de week zelfstandig. Elk studiejaar bestaat uit vier blokken van tien weken.

Zelf je sport combineren met je studie

  • maximaal drie lesdagen per week (veel zelfstudie); flexibele (tentamen)roosters;
  • op afstand studeren via internet (intranet); extra begeleiding (topsportcoördinator met full-time aanstelling);
  • in overleg individuele programma's op maat (bij minder dan 50 procent aanwezigheid vanwege trainingen of buitenlandse toernooien/trainingskampen);
  • vereist discipline, goede houding en communicatie: je studie oppakken als een ondernemer. Topsportmentaliteit ook tijdens je studie.

Ben je geen topsporter maar wil je sport graag een centrale plek geven tijdens je studie? Kijk dan bij de afstudeerrichting Sportmarketing van de opleiding Commerciële Economie. 

Onderwijsvormen

Alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt, krijg je in verschillende vormen aangeboden. Je volgt een aantal colleges voor een inhoudelijke toelichting op de theorie. Verder zijn er trainingen in plannen, onderhandelen en presenteren en krijg je uitgebreide ICT-trainingen. Binnen de JCA werken we met projectgroepen.

Doordat de trainingsschema’s van iedere sporter anders zijn, kan het zijn dat groepsgenoten enkele weken niet aanwezig kunnen zijn op school. De student maken wij verantwoordelijk voor het managen en zorgdragen dat dit de kwaliteit van het eindproduct niet beïnvloedt. Hiervoor moet een student dus goed kunnen communiceren, kunnen plannen en een topsportmentaliteit hebben.

Jaar 1

Tijdens de propedeuse leer je veel over sales, marktonderzoek, marketing en ondernemerschap. Onderwerpen als bedrijfsprocessen, resultatenrekening, logistiek, concurrentieanalyse, koopgedrag, marketingmix, communicatie en merkstrategie komen aan bod. Bovendien werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, communicatieve vaardigheden en Engels. Je krijgt niet alleen theorie, maar werkt ook samen met medestudenten aan projecten.

Je werkt vaak met laptop en tablet. Veel boeken zijn in de vorm van e-books en er wordt gewerkt met een online leer-platform waarop je collegesheets en huiswerk te vinden zijn. Hierdoor is het ook goed mogelijk je studie te volgen wanneer je voor een trainingskamp of wedstrijd in het buitenland bent. 

Lees meer over de vakken per studiejaar in de studiegids(opent in nieuw venster).

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding Commerciële Economie mag je de titel Bachelor of Science (BSc) dragen. Daarnaast ontvang je ook een certificaat van Cruyff Academics International, waar de Johan Cruyff Academy deel van uitmaakt.

Bekijk jaar 2, 3 en 4
Stage
Download de opleidingsflyer
(opent in nieuw venster)

Vergelijk de verschillende HvA Sportopleidingen