Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Tijdens de opleiding Interprofessionele Paramedische Zorg (IPZ) ga je met behulp van kennis en vaardigheden uit de ergotherapie, fysiotherapie en oefentherapie aan de slag met échte vraagstukken uit de praktijk. Heb jij een brede interesse in gezondheid en het beweeggedrag van mensen, werk je graag samen en ben je niet bang om vragen te stellen? Dan ben jij misschien de zorgprofessional van de toekomst.

9 december
Bezoek open dag

Wat ga je doen bij Interprofessionele Paramedische Zorg?

Dit ga je doen

Tijdens IPZ ga je met medestudenten aan de slag met vraagstukken van opdrachtgevers uit de praktijk. Je lost deze vraagstukken op met behulp van geleerde kennis over ergotherapie, fysiotherapie en oefentherapie. Naast therapeutische vaardigheden leer je hoe je mensen coacht, zorgtechnologie inzet en samenwerkt met andere professionals. IPZ is een 4-jarig programma. De eerste 1,5 jaar volg je breed, interprofessioneel onderwijs met theorie en vaardigheden uit de vakgebieden ergo-, fysio- of oefentherapie. In jaar 2 kies je welk van de 3 beroepen het beste bij jou past.

Jaar 1

In jaar 1 start je met een introductie van 2 weken. Je werkt aan een (mini)project en je maakt kennis met je medestudenten en het onderwijsprogramma. Na deze periode doe je nog een project, samen met je medestudenten. Jullie kiezen zelf een vraagstuk van een opdrachtgever uit de praktijk. In het eerste jaar volgen nog 4 andere projecten.

Jaar 2

In jaar 2 start je weer met een introductie van 2 weken. Ook in dit studiejaar ga je in groepsverband aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. Na 1,5 jaar kies je in overleg met je leercoach welk van de 3 beroepen het beste bij jou past: ergo-, fysio- of oefentherapie.

Jaar 3 en 4

De laatste 2 jaar van de opleiding staan in het teken van voorbereiding op de beroepspraktijk. Je vervolgt het brede programma, kiest een minor en loopt 2 beroepsspecifieke stages van 20 weken die aansluiten op het vakgebied waarin je wilt afstuderen. Ook doe je in het laatste jaar een afstudeeronderzoek en een stage.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt toegelaten tot IPZ met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende toelatingseisen, wel aanbevelingen: de vakken biologie en wiskunde. Daarnaast neem je deel aan een studiekeuzecheck.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Je besteedt 40 uur per week aan de opleiding IPZ. Je bent op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag aanwezig op de campus of bij je opdrachtgever.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor de aanschaf van een laptop en indien gewenst of noodzakelijk specifieke boeken of vakmaterialen. Ook stages leveren eventuele reis- en verblijfkosten op.

Lees meer over studiekosten

Waarom Interprofessionele Paramedische Zorg?

  • IPZ is uniek: de HvA is de enige hogeschool in Nederland die dit onderwijsprogramma aanbiedt.
  • Elk project draait om een vraag van een opdrachtgever uit de praktijk.
  • Je werkt in elk project samen met andere studenten in een kleine groep. Hierdoor leer je goed samen te werken en vanuit meerdere perspectieven naar een vraagstuk kijken.

Voor wie

  • Je bent nieuwsgierig en je durft vragen te stellen.
  • Je maakt graag zelf keuzes.
  • Je bent geïnteresseerd in gezondheid, bewegen en zorgtechnologie.
  • Je wilt leren hoe je met andere zorgprofessionals samenwerkt en complexe zorg verleent op de plek waar deze nodig is. Bijvoorbeeld bij mensen thuis, in een verpleeghuis of een revalidatiekliniek.