Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

HBO-Verpleegkunde

Operatieassistent programma

Het operatieassistent programma is een vijfjarig programma voor hbo-v studenten die de ambitie hebben om zowel als verpleegkundige als operatieassistent te gaan werken.

Operatieassistent: iets voor jou?

Wat ga je doen?

Het werk van de operatieassistent omvat 3 verschillende rollen: instrumenteren, assisteren en omlopen. Per operatie vervul je een andere rol. Als operatieassistent is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de anatomie en het operatieverloop. Om de chirurg goed te assisteren moet je als operatieassistent meedenken en anticiperen op onverwachte situaties. Er zijn operaties die rustig volgens plan verlopen, maar er kunnen zich ook levensbedreigende situaties voor doen. Je moet dus stressbestendig zijn. Tijdens elke operatie werken mensen vanuit diverse disciplines op de operatiekamer. Je moet dus goed kunnen samenwerken.

In het tweede studiejaar organiseert de opleiding Verpleegkunde samen met het Amsterdam UMC Amstel Academie voorlichting over het verpleegkunde-operatieassistentprogramma. Daarna kun je solliciteren voor een opleidingsplek in een van de deelnemende ziekenhuizen.

Het programma start in jaar 3 en richt zich op ambitieuze studenten die naast het normale onderwijsprogramma ook extra activiteiten kunnen en willen volgen. Goede studievoortgang in het eerste en tweede studiejaar, en zichtbare motivatie tellen dan ook mee om te worden toegelaten.

Opbouw programma

Jaar 3

Het derde studiejaar is een voltijdprogramma, waarin je de minor Intensieve Klinische Zorg-Operatieassistent volgt. Tijdens deze minor volg je onderwijs dat specifiek is gericht zowel op de verpleegkundige intensieve zorg als op de operatieve zorg. Het onderwijs wordt verzorgd in nauwe samenwerking met het Amsterdam UMC Amstel Academie en vindt voor een deel ook daar plaats. In de laatste 20 weken van jaar 3 loop je stage in het ziekenhuis op een operatiekamer-complex.

Jaar 4

Jaar 4 is het laatste jaar van de hoofdfase van de HBO-Verpleegkunde. In dit jaar ga je als duaalstudent aan de slag: je combineert je theorieonderwijs op school met werkend leren. Het afstuderen staat helemaal in het teken van het werken als operatieassistent in relatie tot verpleegkunde. De praktijk en het onderwijs zijn volledig afgestemd op deze afstudeerfase. Je voert afstudeeropdrachten uit zowel in de praktijk als op school. Het theorieonderwijs bestaat voor een deel uit ondersteunend onderwijs bij het afstuderen. Daarnaast krijg je theorieonderwijs om je verder te ontwikkelen tot operatieassistent.

Jaar 5

Nadat je je diploma HBO-Verpleegkunde hebt behaald neem je afscheid van de HvA en studeer je nog een jaar verder om het diploma tot operatieassistent te behalen. Dit laatste deel wordt volledig verzorgd door Amsterdam UMC Amstel Academie.

Toelatingseisen

  • Je hebt je propedeuse gehaald.
  • Je hebt alle studiepunten van jaar 2 gehaald.
  • Je solliciteert in jaar 2 van de opleiding HBO-Verpleegkunde bij een ziekenhuis met een opleidingsplek.

Bij dit programma is het een pré als je natuurkunde en scheikunde met een voldoende hebt afgerond op havo-niveau. Bij een aantal ziekenhuizen is dit een aanvullende eis bij het solliciteren. Het komt vaker voor dat er meer studenten dan plaatsen zijn voor het programma. Wanneer je niet wordt aangenomen vervolg je het normale hbo-v voltijdprogramma.

Vragen?

Vragen over het operatieassistent programma kun je sturen naar: g.d.e.berk-brokkaar@hva.nl.