Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

HBO-Verpleegkunde

Anesthesieprogramma

Het anesthesie programma is een vijfjarig programma voor hbo-v studenten die de ambitie hebben om zowel als verpleegkundige als anesthesiemedewerker te gaan werken.

Anesthesiemedewerker: iets voor jou?

Wat ga je doen?

Een anesthesiemedewerker begeleidt én bewaakt de patiënt tijdens een operatie tot op de recovery aan de hand van diverse parameters zoals de bloeddruk, hartslag en beademing. Bij afwijkende parameters pas je zelfstandig of in overleg met de anesthesioloog het beleid aan. Je houdt het hoofd koel, ook in acute situaties. Daarnaast ben je in een operatiekamer onderdeel van het operatieteam. Het is dus belangrijk dat je goed kunt samenwerken.

In jaar 2 organiseert de opleiding Verpleegkunde samen met het Amsterdam UMC Amstel Academie voorlichting over het verpleegkunde-anesthesieprogramma. Daarna kun je solliciteren voor een opleidingsplek in een van de deelnemende ziekenhuizen. Het programma start in jaar 3.

Het programma is voor ambitieuze studenten die naast het normale onderwijsprogramma ook extra activiteiten kunnen en willen volgen. Goede studievoortgang jaar 1 en 2 en zichtbare motivatie tellen mee om te worden toegelaten.

Opbouw programma

Jaar 3

Het derde studiejaar is een voltijdprogramma, waarin je deelneemt aan de minor Intensieve Klinische Zorg-Anesthesiemedewerker. Tijdens deze minor volg je onderwijs dat zich specifiek is richt op zowel de verpleegkundige intensieve zorg als op de anesthesiologische zorg. Het onderwijs wordt verzorgd in nauwe samenwerking met het Amsterdam UMC Amstel Academie en vindt voor een deel ook daar plaats. In de laatste 20 weken van jaar 3 loop je stage in het ziekenhuis op een operatiekamer-complex.

Jaar 4

Jaar 4 is het laatste jaar van de hoofdfase van HBO-Verpleegkunde. In dit jaar ga je als duaalstudent aan de slag: je combineert theorieonderwijs op de campus met werkend leren. Het afstuderen staat helemaal in het teken van de anesthesie in relatie tot verpleegkunde. Je voert afstudeeropdrachten uit zowel in de praktijk als op de campus.

Het theorieonderwijs bestaat voor een deel uit ondersteunend onderwijs bij het afstuderen. Daarnaast krijg je theorieonderwijs om je verder te ontwikkelen tot anesthesiemedewerker.

Jaar 5

Na het behalen van je diploma HBO-Verpleegkunde, neem je afscheid van de HvA en studeer je nog een jaar verder om het diploma tot anesthesiemedewerker te behalen. Dit laatste deel volg je volledig bij de Amsterdam UMC Amstel Academie.

Toelatingseisen

  • Je hebt je propedeuse HBO-Verpleegkunde gehaald.
  • Je hebt alle studiepunten van jaar 2 gehaald.
  • Je solliciteert in het tweede jaar van de opleiding HBO-Verpleegkunde bij een ziekenhuis met een opleidingsplek.

Bij dit programma is het een pré als je natuurkunde en scheikunde met een voldoende hebt afgerond op havo-niveau. Bij een aantal ziekenhuizen is dit een aanvullende eis bij het solliciteren. Het komt vaker voor dat er meer studenten dan plaatsen zijn voor het verpleegkunde-anesthesieprogramma. Wanneer je niet wordt aangenomen vervolg je het normale hbo-v voltijdprogramma.

Vragen?

Vragen over het anesthesie programma kun je sturen naar: g.d.e.berk-brokkaar@hva.nl.