Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Peri-operatieve programma uitstroomprofiel Anesthesiemedewerker

Het peri-operatieve programma met uitstroomprofiel Anesthesiemedewerker is een 5-jarig programma voor ambitieuze studenten HBO-Verpleegkunde die aan de slag willen als verpleegkundige én anesthesiemedewerker.

Anesthesiemedewerker: iets voor jou?

Wat ga je doen?

Een anesthesiemedewerker begeleidt én bewaakt de patiënt tijdens een operatie en op de recovery aan de hand van diverse parameters zoals bloeddruk, hartslag en beademing. Bij afwijkende parameters pas je zelfstandig of in overleg met de anesthesioloog het beleid aan. Je houdt het hoofd koel. Ook in acute situaties. Daarnaast ben je in de operatiekamer onderdeel van het operatieteam. Het is dus belangrijk dat je goed kunt samenwerken. 

Het Anesthesieprogramma is bedoeld voor ambitieuze studenten die niet terugdeinzen voor complexere leerstof, verantwoordelijkheid nemen en goed en zelfstandig kunnen studeren.

Opbouw programma

Jaar 1

Het eerste jaar volg je het gewone HBO-Verpleegkunde voltijdprogramma (60 studiepunten). Naast het reguliere programma volg je extra cursussen binnen het Honours Programma Acute Zorg (PAZ) (10 studiepunten). Heb je aan het einde van jaar 1 alle studiepunten behaald? Dan mag je verder met het peri-operatieve programma met uitstroomprofiel Anesthesiemedewerker.

Jaar 2

Het tweede studiejaar is een voltijdprogramma waarbij je de eerste 20 weken op een verpleegkunde stage gaat. De opleiding begeleidt je bij het oriënteren op een duale werkplek. Ben je er na 1,5 jaar studeren zeker van dat je door wil binnen het peri-operatieve programma? Dan ondersteunt de opleiding je tijdens het solliciteren bij een werkgever. Wanneer je alle studiepunten hebt behaald en bent aangenomen bij een werkgever, krijg je toegang tot de hoofdfase van het peri-operatieve programma met uitstroomprofiel Anesthesiemedewerker.

In het tweede deel van jaar 2 focus je je op verdere kennismaking met het werk van een anesthesiemedewerker en bereiden we je voor op de praktijkleerperiodes bij je toekomstige werkgever. Besluit je om niet verder te gaan binnen het  Anesthesieprogramma? Dan mag je altijd weer instromen bij de reguliere opleiding HBO-Verpleegkunde van de HvA.

Jaar 3

Het derde studiejaar is een voltijdprogramma waarin je deelneemt aan de modules Voorbereidend Basis Acute Zorg en Anesthesiemedewerker. Tijdens deze modules volg je onderwijs dat zich specifiek richt op zowel de verpleegkundige intensieve zorg als op de anesthesiologische zorg.

De HvA verzorgt het onderwijs in nauwe samenwerking met het Amsterdam UMC Amstel Academie. Een deel van de lessen vindt ook plaats bij de Academie. In de laatste 20 weken van jaar 3 loop je stage op het operatiekamer-complex van je toekomstige werkgever waarmee je in jaar 4 een leer-werkovereenkomst aangaat.

Jaar 4

Jaar 4 is het laatste jaar van HBO-Verpleegkunde. In dit jaar ga je als duaalstudent aan de slag: je combineert theorieonderwijs op de campus met werkend leren op je stageplek. Het afstuderen staat helemaal in het teken van de anesthesie in relatie tot verpleegkunde. Je voert afstudeeropdrachten uit in de praktijk en op de campus. Het theorieonderwijs bestaat voor een deel uit ondersteunend onderwijs bij het afstuderen. Daarnaast krijg je theorieonderwijs om je verder te ontwikkelen tot anesthesiemedewerker.

Jaar 5

Na het behalen van je diploma HBO-Verpleegkunde bij de HvA studeer je nog een jaar verder voor het behalen van je diploma tot anesthesiemedewerker. Dit vijfde jaar volg je volledig bij de Amsterdam UMC Amstel Academie.

Toelatingseisen

  • In jaar 1 volg je het reguliere HBO-Verpleegkunde voltijdprogramma (60 studiepunten). Daarnaast volg je extra cursussen voor het Honours Programma (10 PAZ-studiepunten).
  • Heb je aan het einde van jaar 1 de 60 studiepunten uit het propedeuseprogramma én 10 studiepunten uit het Honours programma behaald? Dan ga je in het 2 jaar 20 weken op stage. Behaal je deze stage ook? Dan mag je solliciteren bij een ziekenhuis met een opleidingsplek. 
  • Bij het Anesthesieprogramma is het een pré als je natuurkunde en scheikunde met een voldoende hebt afgerond op havoniveau. Bij een aantal ziekenhuizen is dit een aanvullende eis bij het solliciteren.
  • Het komt voor dat er meer studenten dan plaatsen zijn voor het verpleegkunde-anesthesieprogramma. Wanneer je niet wordt aangenomen voor het Anesthesieprogramma vervolg je het reguliere voltijdprogramma HBO-Verpleegkunde. 
  • Volg je in het eerste jaar de aanvullende cursussen voor het Honours Programma  (PAZ)? Dan bieden we je 1 avond per week extra onderwijs aan. Wil je geplaatst worden in deze lesgroep? Doorloop dan onderstaande stappen:
  1. Schrijf je uiterlijk 1 mei 2024 in voor de voltijdopleiding HBO-Verpleegkunde in Studielink en doorloop de inschrijfprocedure.
  2. Zodra je je hebt ingeschreven voor de opleiding vul je het aanmeldformulier in. Je kunt je niet aanmelden voor het PAZ-programma voordat je je hebt ingeschreven voor de opleiding in Studielink. 

Vragen?

Heb je nog vragen over het Anesthesieprogramma? Mail dan naar: j.m.hill@hva.nl.