Jaar 2, 3 en 4
In het tweede jaar start de hoofdfase van de opleiding. De laatste twee jaar geef je een persoonlijke invulling aan je studie. Je kiest je minor, loopt stage en maakt je afstudeeropdracht.
Jaar 2 – Verdiepen en kiezen
In het tweede jaar werk je opnieuw in vier blokken, met complexere vraagstukken en meer diepgang. Je kijkt verder dan het bedrijf zelf – naar sectoren, omgeving en maatschappelijke impact. Aan het eind van het jaar kies je de specialisatie die bij je past.
Blok 1: Zakelijke dienstverlening
- Hoe functioneren banken, accountants en andere financiële instellingen op de Zuidas?
Blok 2: Internationale hubs
- Wat is de rol van Schiphol en de Amsterdamse haven in internationale handel en finance?
Blok 3: Non-profit sector
- Hoe werkt financiële dienstverlening binnen zorginstellingen en culturele organisaties?
Blok 4: Verkenning en keuze
- Je volgt een aantal keuzemodules, bijvoorbeeld Business English, Fintech & AI en/of Duurzaam ondernemen.
- Je reflecteert op je interesses, talenten en ambities.
- Je maakt een onderbouwde keuze voor een van de drie richtingen:
- Accountancy
- Finance & Control
- Finance, Tax and Advice
Binnen Finance, Tax and Advice ga je voor de verschillende type klanten werken met beroepsproducten. Dat betekent bij Finance Advice dat je een klant leert adviseren over zijn financieringsbehoefte en -mogelijkheden. Zo kun je de opdracht krijgen om beleggingsvoorstel te maken voor een vermogende particulier of een financieringsvoorstel te schrijven voor een ondernemer die zijn bedrijf wil uitbreiden.
Bij Tax Advice leer je een klant adviseren op financieel en fiscaal terrein door kennis toe te passen van zowel nationale als internationale (fiscale) wet- en regelgeving en jurisprudentie. Een opdracht zou kunnen zijn dat je een fiscale jaarrekening moet gaan opstellen voor een internationaal opererende BV. of om een vermogende particulier te adviseren over de fiscale structuur.
Jaar 3 – Stage & minor
In het derde jaar breng je je kennis in de praktijk.
- Stage (1 semester): de stage is je eerste echte kennismaking met de beroepspraktijk. Je werkt een half jaar als finance professional bij een organisatie in binnen- of buitenland. Denk aan het analyseren van bedrijfsprocessen, opstellen van financiële rapportages of doen van onderzoek naar verbetermogelijkheden. Dit kan bij een accountantskantoor of op de financiële afdeling van een organisatie.
- Minor (1 semester): je volgt een keuzeprogramma van een half jaar dat jouw kennis verbreedt of verdiept. Binnen óf buiten je opleiding. Kies een minor van 30 EC of twee van 15 EC. Ga voor een internationale minor of juist een academische doorstroomminor ter voorbereiding op een master aan de UvA.
Jaar 4 – Afstuderen met impact
In je laatste jaar werk je aan een relevant vraagstuk binnen jouw vakgebied. Je voert je afstudeeropdracht uit bij een organisatie en levert een concreet beroepsproduct op.
Voorbeelden van opdrachten:
- Onderzoek naar renterisico’s bij een ICT-bedrijf
- Analyse van een investeringsplan bij een projectontwikkelaar
- Nieuwe methode voor het meten van bedrijfsresultaten
- Kostprijsberekening van een nieuw product of dienst
Afstudeeropdrachten bij het Centre for Financial Innovation
Je kunt ook afstuderen via het Centre for Financial Innovation (CFI), waar je samen met bedrijven en onderzoekers werkt aan actuele financiële uitdagingen.
In het Centre for Financial Innovation (opent in nieuw venster)(CFI) van de financiële opleidingen werken bedrijven, studenten en docent-onderzoekers samen aan actuele vragen uit de beroepspraktijk en doen zij onderzoek binnen het vakgebied Finance & Control.
Je kunt bij het Centre for Financial Innovation je afstudeeropdracht doen. Het CFI biedt (onderzoeks)projecten in het bedrijfsleven aan, waarbij je als student zelfstandig onderzoek uitvoert onder begeleiding van onderzoekers. Lees meer over de mogelijkheden.(opent in nieuw venster)