Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Stel je eens voor, plotseling overkomt je iets en alles in je leven verandert. Je kunt niet meer zelf je tandenpoetsen, je favoriete socials checken, of met je vrienden chillen. Wat zou je doen? Dit is waar de ergotherapeut in beeld komt. Als ergotherapeut bedenk je mogelijkheden waardoor mensen met een aandoening of beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Dus wil jij echt iets voor mensen betekenen? Dan ben je bij ons op je plek.

16 april
Bezoek de open avond

Ergotherapie iets voor jou?

Dit ga je doen

Tijdens de opleiding Ergotherapie leer je hoe je mensen met fysieke of mentale uitdagingen coacht, begeleidt en adviseert. In 4 jaar tijd word je een expert in het herstel van functioneren. Je duikt in de wereld van het menselijk lichaam, gedrag, gezondheid, maatschappij en de uitdagingen van toekomstige cliënten. Je volgt vakken als Orthopedie, Neurologie, Psychologie en Ergotherapeutische Vaardigheden.

Jaar 1

In jaar 1 maak je kennis met het boeiende beroep van de ergotherapeut. Door verschillende modules en een korte stage van 3 tot 4 dagen krijg je een indruk van het veelzijdige werkterrein van ergotherapie.

Jaar 2

In jaar 2 duik je dieper in complexe vraagstukken waar ergotherapeuten mee te maken krijgen. Je denkt na over hoe het is om ergotherapeut te zijn. Ook werk je 1 dag per week aan een praktijkproject.

Jaar 3

In jaar 3 loop je 20 weken stage onder begeleiding van ervaren ergotherapeuten. Daarnaast kies je een minor van 20 weken (keuzeprogramma) voor het verbreden van je kennis.

Jaar 4

In jaar 4 loop je 20 weken stage. Daarna werk je 20 weken aan een afstudeerproject over een zelfgekozen vraagstuk uit de beroepspraktijk. Je levert een professioneel product op voor een echte opdrachtgever uit de praktijk.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Mbo 4, havo of vwo

Je wordt toegelaten tot de opleiding Ergotherapie met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende eisen. Na inschrijving ontvang je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck (online vragenlijst).

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Je hebt gemiddeld 16 contacturen per week. Verder besteed je ongeveer 24 uur per week aan projecten, onderzoek, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens. Alleen of met je medestudenten.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld in het eerste jaar rekening met ongeveer € 600 aan kosten voor studieboeken, readers en vakmaterialen. De extra kosten liggen een stuk lager in jaar 2, 3 en 4. Ook betaal je eventuele reis- en verblijfkosten voor je stage.

Lees meer over studiekosten

Waarom Ergotherapie aan de HvA?

  • Praktijkervaring vanaf dag 1: de opleiding beschikt over een eigen praktijkhuis, speciaal ontworpen voor Ergotherapie. Hier kun je meteen aan de slag en de geleerde concepten toepassen in een realistische setting.
  • Wereldwijde ervaring: tijdens de opleiding heb je diverse mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. Denk aan een afstudeerproject in het buitenland, een stage over de grens of deelname aan een internationale projectweek.
  • Unieke mastermogelijkheid: bij de HvA kun je als enige hogeschool in Nederland doorstromen naar de European Master of Science in Occupational Therapy.
Lees meer over de master

Voor wie

  • Je wilt écht iets voor mensen betekenen.
  • Je bent in staat om in mogelijkheden te denken en te focussen op wat iemand nog wél kan.
  • Je vindt het interessant om vanuit verschillende kanten een vraagstuk te bekijken en met creatieve oplossingen te komen.
  • Je wilt medische, psychologische, sociale en praktische kennis combineren voor een praktisch plan of advies.