Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Engineering

Studieprogramma

Tijdens de deeltijdopleiding Engineering combineer je theorie met praktijk. Je maakt kennis met bedrijven en organisaties in en rondom Amsterdam. Lees meer over wat je leert en doet in jaar 1 tot en met 4.

Werkend Leren

Om de studie in 4 jaar af te ronden worden er eisen gesteld aan het soort werk dat je doet: je moet een zogenoemde relevante werkkring hebben. Voor deze opleiding geldt als relevante werkkring dat je bij een industrieel bedrijf werkt, waar bovendien de mogelijkheid is om je op hbo-niveau te ontwikkelen.

Studeer je Engineering in deeltijd, dan volg je een moderne hbo-opleiding en pas je dat wat je leert meteen toe in je eigen werkomgeving. Het studieprogramma ondersteunt je hierbij, want een aanzienlijk deel van je studiepunten haal je met Werkend Leren. Je reflecteert op wat je geleerd hebt en hoe je dat in je werkpraktijk hebt gebruikt. 

Be an Engineer

Wil je graag de opleiding Engineering volgen, maar heb je nog geen baan in de techniek? Volg dan het unieke samenwerkingstraject van Be An Engineer(opent in nieuw venster) met toonaangevende bedrijven in gebouw gebonden techniek, zoals Croon Wolter en Dros, Heijmans, Homij, Unica en VanDorp. Combineer een baan bij een van deze bedrijven en volg tegelijk een betaalde deeltijd bacheloropleiding Engineering bij de HvA. Mail de deeltijdcoördinator, Paul Bonsema, voor meer informatie.

Jaar 1 en 2

Wat betekent het eigenlijk om een hbo-engineer te zijn? Die vraag staat centraal in de eerste 2 jaar van je opleiding. Tijdens deze periode volg je 4 thematische semesters van een half jaar:

Semester 1: Research & Analysis
Met het thema Research & Analysis leer je hoe je goed onderzoek doet. Je leert niet alleen hoe je jouw resultaten kunt analyseren en presenteren, maar ook het proces zelf komt aan bod in het project.

Als basisvakken krijg je wiskunde en bedrijfskunde. Dit semester is dus wat meer gericht op business engineering. Met je keuzevak kun je echter naast Marketing & Logistiek voor Energietechniek kiezen. Dit vak is meer gericht op mechanical engineering.

Semester 2: Design & Development
In het thema Design & Development leer je hoe je vanuit onderzoek kunt ontwerpen. Praktische vaardigheden als ergonomie en technisch tekenen komen aan de orde in het project. Je verdiept je verder in wiskunde maar krijgt ook materiaalkunde als basisvak.

De nadruk van dit semester ligt op mechanical engineering, zoals je merkt. Je kunt je hierin verder verdiepen met het keuzevak Mechanica, of weer richting business engineering gaan met Bedrijfseconomie.

Semester 3: Sustainability & Innovation
Bij het thema Sustainability & Innovation combineer je je kennis uit de eerste twee semesters. In het project leer je over rapportagetechnieken en literatuuronderzoek. Ook verbeter jij je Engelse taalvaardigheid en ga je modelleren.

Verder verdiep je je in een heel actueel onderwerp: duurzaamheid. Het basisvak is Systematische Innovatie en de keuzevakken zijn Innovatiemanagement en Ontwerpen op sterkte.

Semester 4: Optimisation & Control
Met het thema Optimisation & Control verfijn jij je onderzoeksvaardigheden. Je weet straks (bijna) alle informatie uit spreadsheets te halen. Ook operations research en wachttijdtheorie kennen weinig geheimen meer voor jou na het project.

Vakken en projecten

Het basisvak Operations Management biedt daarbij ondersteuning. De keuzevakken zijn Business intelligence tools en Ontwerpen op Stijfheid. Elk semester volg je 1 of 2 basisvakken, zoals Wiskunde, Bedrijfskunde, Operations Management en Systematische Innovatie. Daarnaast volg je een keuzevak in business of mechanical engineering en werk je aan een themaproject. Het project sluit aan op de basis- en keuzevakken en op het thema van het semester.

Het themaproject werk je uit binnen je eigen bedrijf. Met de projecten leer je niet alleen veel over de thema’s, maar ook over je bedrijf en jouw rol daarin. Je moet vaak buiten je eigen afdeling kijken. En door je samenwerking met je medestudenten leer je ook hoe bij andere organisaties bedrijfsstructuren en -processen werken en welke innovatieve methoden zij gebruiken. Je verbreedt je netwerk op deze manier binnen en buiten je bedrijf.

Loop je ergens tegenaan? Dan kun je dat bespreken met je vaste studiebegeleider. Je hebt 2 keuzevakken per semester. Het ene keuzevak is gericht op de bedrijfskundige kant van Engineering, het andere op de werktuigbouwkundige kant. Hoewel de keuze in principe vrij is, ligt het wel voor de hand om een keuzevak te kiezen dat past bij de afstudeerrichting die je in jaar 3 kiest: Business Engineering of Mechanical Engineering. 

Jaar 3 en 4

In het derde jaar maak je een keuze tussen de afstudeerrichtingen Mechanical Engineering of Business Engineering. In het eerste semester maak je een keuze voor een minor; een samenhangend programma dat je binnen of buiten de HvA volgt. Je kunt ervoor kiezen om je nog verder te verdiepen in jouw richting. Of je gaat juist eens iets heel anders doen, om een beeld te krijgen van een mogelijke vervolgstudie of om een nog breder inzetbare hbo-engineer te worden. 

In de tweede helft van jaar 3 kies jij voor de keuzevakken die passen bij je afstudeerrichting. Je gaat nu echt de diepte in. Bij Business Engineering leer je over financieel management, het ontwikkelen en kwantificeren van een business en supplychainmanagement, maar ook over onderwerpen als operational excellence. Met Mechanical Engineering leer je ontwerpen en tekenen, en verdiep je je in onderwerpen als dynamica, energietechniek en mechanismen. 

Werkend Leren loopt als een rode draad door jouw studieprogramma. Hierin laat je zien dat je theorie en praktijk kunt verbinden. In het laatste half jaar laat je met je afstudeeropdracht zien hoe jij jezelf hebt ontwikkeld tot een breed inzetbare hbo-engineer. 

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Engineering en mag je de titel bachelor of science voeren.

Hoeveel tijd kost Engineering deeltijd per week?
Vraag hier de beknopte opleidingsfolder aan
(opent in nieuw venster)