Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Werner over de opleiding Bedrijfskunde in deeltijd

Student aan het woord

"Docenten komen uit de praktijk, staan naast je en gaan samen het traject met je aan."

Waarom doe je Bedrijfskunde deeltijd?

Ik ben in het verleden aan de studie management economie en recht begonnen, die heb ik niet afgerond. Ik werk al 15 jaar bij PostNL en ben daar opgeklommen naar de functie van teamleider en coördinator van een nog grotere afdeling. Op een gegeven moment ging ik kijken naar meer mogelijkheden. Bedrijfskunde is een brede opleiding met veel raakvlakken met mijn werk. Ik had altijd al het gevoel dat ik analytisch sterk ben en processen goed vanuit helikopterperspectief kan beoordelen, dat paste goed bij deze opleiding.

Wat vind je fijn aan deze opleiding?

De docenten komen uit de praktijk. Ze staan naast je en gaan samen het traject met je aan. Er wordt niet urenlang theorie behandeld; juist de praktische invulling met opdrachten vind ik fijn. En je medestudenten komen allemaal uit verschillende organisaties en nemen hun eigen ervaring mee. Hoe leuk is het om erachter te komen hoe het in de praktijk werkt bij de ABN AMRO? Of bij een start-up? En feedback van je medestudenten is net zo waardevol als van je docenten.

Wat vind je uitdagend ?

De combinatie van studeren en werken is een uitdaging. Je moet vanaf dag 1 meedoen en op tijd aan opdrachten beginnen. Maar als je zoveel mogelijk naar de lessen komt, genoeg werkt aan de opdrachten en je plant goed, dan denk ik dat je het zeker redt in de 20 uur die ervoor staan. Verder word je uitgedaagd om buiten je comfortzone te gaan en professionele vaardigheden te ontwikkelen. Met allerlei soorten opdrachten: van betogen schrijven, mensen leren overtuigen, tot presenteren, of met z’n vijven een plan maken voor Heineken. Dat helpt je uiteindelijk te groeien.

Wat brengt deze opleiding jou, qua ontwikkeling en carrièreperspectief?

Bij elk vak reflecteer je op je persoonlijke ontwikkeling, het dwingt je om bewust naar jezelf te kijken. Wat maakt mij goed ten opzichte van mijn collega? Wat doe ik beter, wat doe ik minder goed? Wat zijn mijn waarden, waar wil ik heen? Welke stappen wil ik maken? Ik zit nu in het 4e jaar en niemand zit meer op de functie waar ie startte. Je gaat met een andere blik naar je eigen organisatie kijken: past deze functie nog bij mij?

Toen ik startte zat ik in het lijnmanagement en maakte ik de stap naar supply chain planner. Maar binnenkort start ik in een nieuwe functie, waarin ik denk dat echt mijn passie ligt en ik het verschil kan maken. Daar heeft deze opleiding zeker aan bijgedragen.

Hoe pas je deze studie toe in je werk?

Toen ik met de opleiding startte was ik lijnmanager en leidinggevende. Ik had nooit een opleiding gedaan waarin je leert hoe je bepaalde gesprekken voert. Tijdens de opleiding heb ik het vak HR gevolgd, waarbij ik de theoretische basis kreeg voor gesprekstechnieken. Dit bleek bijzonder nuttig, met name voor sollicitatiegesprekken en slechtnieuwsgesprekken. Daarnaast: organisaties veranderen continu, net als op mijn werk bij PostNL. Bij vakken als verandermanagement en procesmanagement krijg je allerlei modellen en theoretische onderbouwing voor diverse werkwijzen. Dan valt er veel op z’n plek. Ik heb die modellen en stappenplannen gebruikt om situaties op mijn werk te toetsen. Dat geeft me een leidraad om te zien of we op de goede weg zitten.

Wat voor tips heb je voor mensen die een deeltijdopleiding willen doen?

Je moet het echt zélf willen, want een deeltijdopleiding vraagt wel wat van je. Wat mij heel erg heeft geholpen: zoek tijdens de opleiding mensen die dezelfde motivatie en drive hebben. En dit: iedereen brengt waardevolle kennis mee naar de opleiding, wat je professionele achtergrond ook is. Schroom niet om je mening te geven, het is allemaal waardevol!

Student: Werner Angermann
Werkt bij PostNL, supply chain planner