Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma

De Associate degree Frontend Design & Development (FDND) is een tweejarige Nederlandstalige hbo-opleiding. Vanaf het begin van de opleiding werk je aan actuele opdrachten van échte opdrachtgevers, en leer je samenwerken in multidisciplinaire teams. Het studieprogramma bestaat uit 4 semesters.

Jaar 1 en 2

Met HTML, CSS en Javascript maak je opdrachten voor echte opdrachtgevers. Alles wat je gaat doen, doe je met code: met code los je een parkeerprobleem op voor de Gemeente Amsterdam, ontwerp je voor het systeem van de Openbare Bibliotheek een betere zoekfunctie, en help je samen met de verpleegkundigen van het Amsterdam UMC de zorg te verbeteren. Je richt je tijdens de studie op webdesign, visual interface design en frontend development:

  • Je leert over vormgeving, lay-out en typografie voor websites.
  • Je leert hoe je UX-principes kan toepassen voor een goede interface.
  • Je codeert in HTML, CSS en Javascript, voor de browser en op de server.

Sprints, Squads, Squad Leaders en Co-teachers

De opleiding FDND bestaat uit een aantal Tribes met daarin vier Squads; in een Squad (‘Klas’) zitten studenten en docenten. Je wordt ingedeeld in een Squad met een vaste Squad Leader (de docent) en een expert uit het vakgebied (de co-teacher). Elk semester is ingedeeld in zes sprints van drie weken. Sprints hebben een vaste indeling en elke sprint is gericht op een bepaald onderdeel van het frontend vakgebied, waarbij je telkens aan verschillende leertaken werkt. Door te werken aan leertaken, beroepsproducten op te leveren, feedback te ontvangen op jouw product en proces én hierop te reflecteren verzamel je bewijslast voor een assessment. In het assessment wordt beoordeeld of jij het leerresultaat van het semester behaald hebt. Halverwege het semester heb je een midterm assessment en aan het einde een endterm assessment.

Werkvorm

Bij de kickoff wordt de focus van de sprint uitgelegd en worden voorbeelden van leertaken getoond. Je kiest taken waar je alleen of in een team aan gaat werken. Bij talks/workshops krijg je ondersteunende informatie die je nodig hebt voor het volbrengen van leertaken. Bij talks legt de docent iets uit en maak je aantekeningen, terwijl je bij workshops zelf aan de slag gaat met voorbeelden. Dinsdag en donderdag zijn zogenaamde differentiatie dagen. Op deze dagen kan je op school werken aan leertaken en met je team afspreken en specifiek hulp krijgen bij onderwerpen waar jij zelf om vraagt. Bij de wekelijkse code review bekijk je de code van medestudenten en geeft daar feedback op. De We🖤Web sessie in de tweede week is extra bijzonder; dan delen toonaangevende sprekers uit de beroepspraktijk hun ervaring.

Studeren met speciale behoefte

Heb jij extra hulp nodig tijdens je studie, bijvoorbeeld omdat je een functiebeperking hebt, aan topsport doet, uit het buitenland komt of niet lekker in je vel zit?
Lees wat de HvA voor jou doet(opent in nieuw venster)

Jaar 1: eerste en tweede semester

Het eerste semester - Het statische web - bestaat uit zes sprints van drie weken. In dit semester leer je hoe je een responsive website maakt voor een opdrachtgever, hoe je toegankelijke websites kunt maken en hoe je dit goed kan testen. In verschillende opdrachten leer je over interface design, interactie en informatie architectuur, én hoe je dit maakt met HTML, CSS en JavaScript. Het eerste semester begint met de sprint Your Tribe waarin je jezelf en je Squad presenteert aan de hand van een eigen website. In deze sprint maak je kennis met je studiegenoten en de opleiding. Vanaf sprint 2 ga je werken aan echte opdrachten voor echte opdrachtgevers. Je kiest zelf met welke opdrachten je aan de slag gaat en wordt hierbij gecoacht door je Squad Leader.

In het tweede semester - Het data-driven Web - leer je hoe je data kan opslaan en hoe je daar websites mee kunt bouwen. Je leert op de server coderen, dynamische websites maken waarbij de gebruiker steeds het gevoel heeft in control te zijn, ook als de netwerkverbinding weg valt. Het semester is opnieuw onderverdeeld in twee blokken met ieder drie sprints van drie weken. Je blijft in dezelfde Squad ingedeeld, maar je kunt wel een nieuwe Squad Leader en expert uit het vakgebied toegewezen krijgen.

Jaar 2: derde en vierde semester

In het derde semester leer je over workflow, tooling en frameworks, en hoe je dit professioneel kunt inzetten voor een project. Zo leer je bijvoorbeeld met een team een op Svelte gebaseerd progressive enhanced dashboard bouwen bovenop een Headless CMS dat gebruik maakt van GraphQL. Het semester is onderverdeeld in twee blokken met ieder drie sprints van drie weken. Je blijft in dezelfde Squad ingedeeld, maar je kunt wel een nieuwe Squad Leader en expert uit het vakgebied toegewezen krijgen.

In het vierde semester heb je 15 EC aan vrije ruimte die je kunt inzetten voor verbreding of verdieping van jouw professionele ontwikkeling. Je kunt stage lopen bij een bedrijf of studieonderdelen halen bij een andere Ad binnen de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie (FDMCI). Als je door wilt stromen naar de bachelor Communication and Multimedia Design (CMD) dan kan je de vrije ruimte gebruiken om een schakelprogramma te volgen.

In dit laatste semester ga je ook afstuderen. Je gaat zelfstandig een complexe gebruiksvriendelijke interactieve toepassing ontwerpen en maken voor een echte opdrachtgever. Daarbij krijg je de kans om te laten zien wat je allemaal kunt en hebt geleerd.

Semesters & sprints
Nieuwsgierig geworden naar de inhoud van de sprints bij Ad FDND? Neem dan eens een kijkje op onze microsite https://programma.fdnd.nl/(opent in nieuw venster) voor een visuele, interactieve weergave van het huidige onderwijsprogramma (studiejaar 2022-2023).

Titel en diploma

Na het succesvol afronden van de tweejarige opleiding Frontend Design & Development mag je de titel Associate Degree (Ad) dragen. Je ontvangt het diploma Ad Frontend Design & Development. 

Hoeveel tijd kost Ad FDND je per week?
Ad FDND, wat kun je ermee?
Bekijk de studiegids van Ad FDND
(opent in nieuw venster)