Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Wil jij leren hoe je een bedrijf beveiligt tegen een cyberaanval? Vind je het leuk om te ontdekken hoe de beveiliging van computersystemen in elkaar zit en hoe je kwetsbaarheden in deze systemen kunt vinden? En ben je op zoek naar een praktijkgerichte opleiding, maar wil je geen 4-jarige hbo-bachelor volgen? Dan is de 2-jarige Associate degree Cyber Security iets voor jou.

Kom kennismaken
AD Cyber Security

Dit ga je doen

Bij de Ad Cyber Security ga je vooral praktijkgericht aan de slag. Je werkt 2 dagen per week in teamverband aan actuele opdrachten van bedrijven met een cyber security vraagstuk. Daarnaast volg je werkcolleges voor het opdoen van de benodigde kennis en vaardigheden.

Bekijk de video over het studieprogramma
Jaar 1

In het eerste jaar ontwikkel je basiskennis en –vaardigheden die je nodig hebt als cybersecurityprofessional. Je gaat aan de slag in werkcolleges met praktijkgerichte opdrachten op het gebied van (veiligheid van) infrastructuur en operationele systemen van organisaties. Je werkt aan je programmeervaardigheden in Python en leert in verschillende databases werken. Alles wat je hebt geleerd en gedaan komt samen in de zogenaamde boosteractiviteiten. Met opdrachten, workshops en presentaties laat je jouw ontwikkeling zien als toekomstige cybersecurity professional. De opdrachten die je maakt, vormen samen je portfolio.

Jaar 2

In het tweede jaar ga je verder je kennis verdiepen op het gebied van digitale veiligheid. In het eerste half jaar volg je colleges, workshops en maak je opdrachten die betrekking hebben op Threat Intelligence, Monitoring en Ethical Hacking. In het laatste semester (blok 7) kun je kiezen om je kennis verder te ontwikkelen binnen één van de cybersecurity thema’s, voor een doorstroomprogramma van de bachelor HBO-ICT of extra stage te lopen. In het laatste blok van jaar twee werk je aan een afstudeeropdracht waarmee je laat zien dat je zelfstandig, op gestructureerde wijze een opdracht uit de beroepspraktijk kunt uitvoeren. Met 120 studiepunten studeer je af.

Bekijk het studieprogramma

Wat is een Associate degree?

Met een Associate degree (Ad) haal je in 2 jaar een hbo-diploma met de graad Associate degree. Praktijkgericht, veel begeleiding en met actuele praktijkopdrachten van bedrijven in en om Amsterdam. De Ad Cyber Security is alleen beschikbaar in voltijd.

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot de opleiding Ad Cyber Security toegelaten met een mbo 4-, havo- of vwo-diploma. Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij deze opleiding besteed je minimaal 40 uren per week in het 1e studiejaar, waarvan minimaal 3 dagen op de HvA (contacttijd en zelfstudie). Je volgt colleges, praktijklessen en ontvangt begeleiding van docent-coaches en jouw loopbaanadviseur.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld moet je rekening houden met ongeveer € 400 per jaar voor boeken, readers en vakmaterialen. Houd ook rekening met de aanschaf van een laptop.

Lees meer over studiekosten

Waarom de Ad Cyber Security aan de HvA?

  • Binnen 2 jaar heb je een hbo-diploma op zak. Daarna kun je gaan werken of kiezen voor een verkorte hbo-bachelor.
  • Je gaat vanaf dag 1 aan de slag met praktijkopdrachten en opdrachten van bedrijven.
  • Je past opgedane kennis direct toe in een project of product.
  • De opleiding meet jouw voortgang via assessments in plaats van tentamens.
  • In de dynamische stad Amsterdam kom je in aanraking met interessante bedrijven met cybersecurity vraagstukken.

Voor wie?

  • Je ontdekt graag hoe de beveiliging van computersystemen in elkaar zit.
  • Je zoekt een praktijkgerichte opleiding waarbij je meteen aan de slag gaat met actuele opdrachten uit de praktijk.
  • Je wil aan de slag als cybersecurity professional, bijvoorbeeld als security analist, ethical hacker of threat hunter.