Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Xavier vertelt over zijn ervaring bij Ad Cyber Security

Een collega nam me tijdens die stage mee naar Amsterdam, waar alle servers stonden. Zo ben ik voor Cyber Security gevallen.

HBO-ICT

"Je bent onderdeel van een grote community."

De mbo-opleiding ICT-Beheerder Niveau 4 heb ik in twee in plaats van drie jaar afgerond. Dat ik daarna verder wilde studeren, was duidelijk. Maar wat? Ik had stagegelopen bij een helpdesk en vond het leuk om mensen te helpen bij IT-gerelateerde vragen. Heel soms mocht ik meekijken bij de tweede lijn, waar collega’s verder in de server doken om iets op te lossen. Dat wilde ik ook. Me vastbijten in een probleem en puzzelen binnen systemen. Een collega nam me tijdens die stage mee naar Amsterdam, waar alle servers stonden. Zo ben ik op Cyber Security gevallen.

Persoonlijke sfeer

Ik bezocht verschillende hogescholen om me te oriënteren. Tijdens een open dag van de Associate degree Cyber Security aan de HvA voelde de sfeer gelijk goed. Heel persoonlijk. Ik kon bij een studentvoorlichter terecht met al mijn vragen over de overgang van mbo naar hbo. Hij wist me te vertellen dat de stap niet groot hoeft te zijn, als je je huiswerk maar vanaf het begin doet. Dat was het laatste zetje dat ik nodig had.

Onderdeel van een community

Extra gemotiveerd om er wat van te maken, begon ik aan het eerste blok. Als ik na een programmeeropdracht tijd over had, werkte ik alvast vooruit in Python. Zo creëerde ik speling voor als het programmeren een keer wat langer duurde. Mede dankzij de goede begeleiding werd ik steeds iets beter. En als ik toch een keertje vastliep, kon ik altijd terecht op Discord waar docenten en studenten met elkaar sparren over alles wat met de opleiding te maken heeft. Je bent hier echt onderdeel van één grote community.

Link met de praktijk

Sommige vakken - zoals Ethical Hacking – waren nieuw voor mij. Het tempo ligt hoog, maar ik had al wat ervaring opgedaan tijdens mijn mbo-opleiding. Dat gaf mij in het begin een korte voorsprong. De zogenaamde boosterweken vond ik heel waardevol. Ieder blok zijn er twee momenten waarop je workshops volgt en college krijgt van diverse gastsprekers uit het bedrijfsleven, zoals expert Mikko Hypponen. Die link met de praktijk is fijn. Ook tijdens het project Onthejob werk je met een groepje aan een echte casus. Om een beetje sturing aan alles te kunnen geven, wierp ik me op als projectleider. Ik zet graag de lijnen uit, overleg wie wat oppakt en onderhoud contact met alle betrokkenen.

Doorstuderen

Over vijf jaar hoop ik als cybersecurityspecialist bij een groot bedrijf of bank te werken. Maar eerst ga ik nog even door met studeren, ik heb besloten in te stromen in het derde jaar van HBO-ICT. Ik ben nog jong en het voelt goed om straks een bachelordiploma op zak te hebben. En om nog even onderdeel te blijven van deze hechte club.