Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Het traject in het kort

Ben je al een aantal jaar als docent werkzaam en overgestapt naar het mbo? Naast ervaring in het lesgeven aan en het begeleiden van groepen, breng je kennis uit eerdere opleidingen en trainingen mee. Omdat je niet bent opgeleid voor de doelgroep mbo-studenten wil je je PDG halen. We kijken op welke onderdelen je startbekwaam bent, en welke je nog te ontwikkelen hebt. Met een leergroep van professionals maak je je de ontbrekende onderdelen eigen. Je volgt je eigen leerpad.

Schrijf je in
twee studenten aan het leren

Programma

Met dit programma haal je binnen 1 jaar je bewijs van bekwaamheid door samen en individueel aan je professionele, pedagogische en didactische ontwikkeling te werken. Traject deel 1 is voor alle deelnemers gelijk. Je stelt een portfolio samen waarmee je de bekwaamheidseisen aantoont. Tijdens het assessment geef je een voorbereide les, doe je een Criterium Gericht Interview (CGI) over deze les en over jouw portfolio. Na de assessment volgen 2 opties. Je bent startbekwaam op alle eisen (PDG behaald). Of je bent startbekwaam op een deel van de eisen. In dat geval ontvang je door middel van traject 2 een leerpad waarmee je ontbrekende bekwaamheden verwerft en aantoont. Na het doorlopen van dit leerpad volgt een assessmentronde deel 2.

Traject deel 1

Je stelt een portfolio samen en voert een assessment uit. Je voert ook een voorbereidende les uit, doet een criteriumgericht interview over die les en zorgt dat het portfolio in orde is.

Traject deel 2

Je werkt  aan je persoonlijke opgestelde leerpad.Heb je dat gedaan? Dan volgt er weer een assessment of je aan alle eisen voldoet. 

Meer informatie

Doelgroep

Je geeft onbevoegd les op het mbo en bent (deels) aantoonbaar pedagogisch, didactisch en professioneel startbekwaam. Er zijn onderwerpen waar je je in wil bekwamen zoals bv. leertheorieën, het puberbrein en werkplekleren.

Trajectdagen

De portfolio bijeenkomsten zijn op de maandag van 10:00-13:00 uur. Op de andere maandagen werk je aan je eigen portfolio.

Bekijk alle trajectdata

Kosten

Traject deel 1 kost € 4.700. Traject deel 2 is max. € 3295. Dit is afhankelijk van advies na assessment deel 1.

Toelating

Je hebt onder andere aantoonbare pedagogische en didactische scholing en ervaring in het lesgeven en begeleiden van groepen.

Bekijk alle voorwaarden

Tijdsinvestering

Deel 1: twee gezamenlijke bijeenkomsten en 1 individueel begeleidingsgesprek. Voor het volgen van het PDG-traject ben je 1 dag per week vrij geroosterd. Deel 2: max. zes gezamenlijke bijeenkomsten en 1 individueel begeleidingsgesprek.

Groepsgrootte

De groepsgrootte varieert.

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op

Neem voor inhoudelijke vragen contact op met opleider Pauline Sturm-van Dijk
p.j.sturm-van.dijk@hva.nl(opent in nieuw venster)
06-21155710(opent in nieuw venster)
Neem voor organisatorische vragen contact op met het Onderwijsbureau
onderwijsbureau-foo@hva.nl(opent in nieuw venster)
020-5995563(opent in nieuw venster)