Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

In deze cursus staat centraal dat je de beginselen van ondernemerschap leert kennen, en als (potentiële) startende ondernemer je idee verder kan vormgeven en in staat bent je idee om te zetten naar een duurzaam concept. Onderwerpen als Duurzaamheid, Innovatie, Ideegeneratie, Ondernemerschap, Bootstrappen, Design Thinking en New Business komen aan bod.

Schrijf je in
(opent in nieuw venster)

Programma

De werkende bevolking is de laatste jaren qua samenstelling sterk veranderd. Door de flexibilisering in arbeid zijn er nu naar schatting 1 miljoen ZZP’ers. Mede ingegeven door de economische crisis en de pandemie, waarin veel mensen met goede skills en competenties werkeloos waren geraakt en veel moeite hadden weer terug in het arbeidsproces te komen. Een rol als ZZP’er bood dan, soms noodgedwongen, een oplossing. Daarnaast vertoont de huidige generatie ‘millenials’ steeds meer het gedrag eigenlijk niet meer bij een baas te willen werken, maar veel meer op losse basis hun diensten te willen aanbieden en dus meer flexibilisering.

Inhoud cursus:

Deze cursus is zo gemaakt dat er een laboratoriumsituatie gecreëerd wordt waar dat mogelijk is: een start-up incubatie. Met mentoren, begeleiders en specialistische masterclasses die je helpen om je entrepreneurship te ontwikkelen, stimuleren en te ervaren. Je kan deze cursus dan ook volgen als je nog geen ondernemersidee hebt, als je al een tijdje met een idee rondloopt, of al een eigen onderneming hebt.

De cursus Oriëntatie op Eigen Onderneming brengt je dus van een idee, naar een concept. Wil je dit concept daarna verder uitwerken naar een Creatie, dus operationaliseren dat kan dat tijdens de vervolgcursus Verdieping op Eigen Onderneming.

De cursus bestaat uit drie onderdelen:

 • EO1 Business Idee Canvas | Week 1 -2 | 5 5EC
 • EO2 Masterclass | Week 3-5 | 5 5EC
  • Value Creation
  • Customer Segmentation
  • Value Proposition
 • EO3 Expert Meeting Organiseren | Week 6-9 | 5 5EC

Na het voltooien van de cursus kun je:

 1. Kennis en begrippen van ondernemerschap, innovatie en new business herkennen;
 2. Oordelen over claims uit het ondernemerschap;
 3. Toepassen van ideemanagement en conceptontwikkeling;
 4. Toepassen en organiseren expert onderzoek.

 

Doelgroep

We onderscheiden voor deze cursus drie doelgroepen: Je hebt het idee om voor jezelf te beginnen Je hebt al een idee om voor jezelf te beginnen, maar je bent nog niet operationeel Je bent al operationeel met je eigen onderneming, maar je wilt dit verder ontwikkelen

Cursusdagen

Dinsdag / Donderdag / Zaterdag

Kosten

Het college- en examengeld bedraagt €1400. De kosten voor studieboeken bedragen ongeveer €50.

Toelating

Deze cursus is op hbo-niveau. Daarom heb je minimaal een mbo-4-, havo- of vwo-diploma en enige jaren werkervaring nodig. Er is geen basiskennis nodig om deze cursus te volgen.

Tijdsinvestering

De cursus start op dinsdagavond 6 februari 2024. De colleges zijn op dinsdag- en donderdagavond van 18.40 – 22.00 uur. De cursus duurt tien weken, waarvan zeven weken college. De overige weken worden gebruikt voor toetsing, inleveren opdrachten en feedback. De studiebelasting is gemiddeld 15-20 uur per week inclusief college-uren.

Groepsgrootte

Je volgt de cursus samen met een klas van circa 25 - 30 studenten van de deeltijdopleiding HRM, Bedrijfskunde, Commerciële Economie of Finance & Control. Deeltijdstudenten zijn professionals met een baan in het vakgebied.

Wat levert deze cursus jou op?

 • HvA-certificaat
 • Eersteklas vakkennis
 • Zichtbaar impact in je huidige werk
 • Sterke professionele competenties
 • Sterk community netwerk

Neem contact op

Inhoudelijke vragen?

Praktische informatie en aanvragen STAP aanmeldbewijs
contractonderwijs.fbe@hva.nl(opent in nieuw venster)

Wil je nog verder studeren?

cursisten tijdens les in klaslokaal

Ga dan voor een waardevol hbo-diploma! Bekijk ook eens onze deeltijd bacheloropleiding Commerciële Economie. De cursus Oriëntatie op Eigen Onderneming is hier onderdeel van. Als je deze cursus succesvol hebt afgerond, krijg je hier vrijstelling voor.

Ga naar deeltijd Commercïele Economie

Ben je een HvA-student?

cursisten lopen trap op

Ben je HvA student en heb je interesse in de cursus Oriëntatie eigen onderneming? Je schrijft je niet in via deze cursuspagina maar vindt de informatie op de pagina over het minoraanbod.

Alle minoren van de HvA
(opent in nieuw venster)