Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

In deze module staat het vakgebied Leiderschap centraal. Het gaat om zowel formeel als informeel leiderschap. De afgelopen jaren staat Leiderschap sterk in de belangstelling en wordt de markt overspoeld met onderzoeken, boeken, podcasts en artikelen over dit onderwerp. Het is een hot thema waarover veel mensen en deskundigen een mening hebben over de vraag wat goed leiderschap is en wat niet. Hierbij maken we de verbinding naar jouw ontwikkeling als professional en jouw persoonlijk leiderschap.

Schrijf je in
(opent in nieuw venster)

Programma

In deze module maak je kennis met theorieën over formeel, informeel en persoonlijk leiderschap en werk je aan het verdiepen van je inzicht in waar jij als professional voor staat: je geeft invulling aan dit begrip en wat dit voor jou betekent. Dit doe je door middel van het bijhouden van een portfolio met wekelijkse opdrachten. Door zicht te krijgen op je eigen leiderschap wordt duidelijk hoe jij je kunt verhouden tot de stroom aan informatie over dit onderwerp én hoe je dit kunt inzetten om jouw impact als formeel of informeel leider binnen jouw organisatie te vergroten. De rode draad in nagenoeg alle leiderschapsmodellen is dat een drietal thema’s hierin terugkomen: basisbehoeften van mensen, gedrag eigenschappen en stijl van de leider, de context (de organisatie en de omgeving).

Inhoud module

In deze module staat het vakgebied Leiderschap centraal. Het gaat om zowel formeel als informeel leiderschap. Hierbij maken we de verbinding naar jouw ontwikkeling als professional en jouw persoonlijk leiderschap.  

De afgelopen jaren staat Leiderschap sterk in de belangstelling en wordt de markt overspoeld met onderzoeken, boeken, podcasts en artikelen over dit onderwerp. Het is een hot thema waarover veel mensen en deskundigen een mening hebben over de vraag wat goed leiderschap is en wat niet. Tegelijkertijd roept het veel vragen op: Waarom staat dit thema juist nu zo in de belangstelling? Wat is het verschil tussen management en leiderschap? Wat voor leiderschap hebben organisaties tegenwoordig nodig? Wat verstaan we onder de formele-, en informele leider? Is die goede leider in de ene organisatie dit ook in een andere omgeving?  Zomaar een handjevol vragen, waarbij de kernvraag uiteindelijk is: wat betekent Leiderschap voor mij als professional en wat moet ik doen of laten als ik een inspirerende en authentieke (in)formele leider wil zijn die mensen meekrijgt en inspireert? 

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor...

Cursusdagen

De avondcursus start op dinsdagavond 6 februari 2024. De cursus duurt 10 weken. De colleges zijn op dinsdag- en donderdagavond (18.40-22.00 uur)

Kosten

Het college- en examengeld bedraagt €1.400,00. De kosten voor studieboeken bedragen ongeveer €80,00.

Toelating

Deze cursus is op hbo-niveau. Daarom heb je minimaal een mbo 4-, havo- of vwo-diploma en enige jaren werkervaring nodig.

Tijdsinvestering

De opleiding duurt 10 weken en bestaat uit één blok van tien weken. De studiebelasting is gemiddeld 15-20 uur per week inclusief college-uren.

Groepsgrootte

Je volgt de cursus samen met circa 25 - 30 studenten van de deeltijdopleidingen HRM, Bedrijfskunde, Commerciële Economie of Finance & Control. Deeltijdstudenten zijn professionals met een baan in het vakgebied.

Wat levert deze cursus je op?

  • HvA-certificaat
  • Eersteklas vakkennis
  • Zichtbaar impact in je huidige werk
  • Sterke professionele competenties
  • Sterk community netwerk

Meer informatie?

Mail ons je vraag

Inhoudelijke informatie
Serena Haenen
s.haenen@hva.nl(opent in nieuw venster)

Wil je nog verder studeren?

cursisten tijdens les in klaslokaal

Ga dan voor een waardevol hbo-diploma! Bekijk ook eens onze deeltijd bacheloropleiding Bedrijfskunde. De cursus Leiderschap is hier onderdeel van. Als je deze cursus succesvol hebt afgerond, krijg je hier vrijstelling voor.

Ga naar Bedrijfskunde Deeltijd