Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De post-hbo opleiding in het kort

Wil je (startende) docenten begeleiden in hun ontwikkeling tot ervaren leraar? Wil je ervaren collega’s ondersteunen in hun verdere ontwikkeling en zingeving binnen het werk? Dan ben je aan het juiste adres bij de post-hbo opleiding Coach in het Onderwijs. Je leert het vak van coach: het ambacht, hoe coaching zich onderscheidt van andere vormen van begeleiding en therapie en hoe je de ontwikkeling van onderwijsprofessionals binnen je eigen organisatie vorm kunt geven en uit kunt voeren.

Ben je geïnteresseerd? Vul het interesseformulier in en wij sturen je het digitale inschrijfformulier toe.
Ga naar het interesseformulier
(opent in nieuw venster)
Vrouwen in overleg

Programma

In de post-hbo opleiding Coach in het Onderwijs werk je aan jouw persoonlijke leerdoelen. Je ontwikkelt een professionele houding door te reflecteren op je eigen ervaringen. Het samen leren in een professionele leergroep is een belangrijk onderdeel van het opleidingsmodel. Er is aandacht voor het groepsproces, zodat jij en je mededeelnemers met elkaar vertrouwd raken en met eigen onzekerheden en twijfels durven te komen. Als dat lukt, ontstaat een vorm van leren waarbij je eigen vanzelfsprekendheden kunt loslaten en nieuwe mogelijkheden in jezelf en anderen kunt ontdekken. Het principe van zelfsturing is hierbij mede-richtinggevend. Door in de bijeenkomsten veel te oefenen met de rol van coach, leer je hoe het is om te reflecteren op het eigen handelen. Je leert feedback te vragen, te geven en te ontvangen. De uitwisseling van onderzoekservaringen vanuit de verschillende schoolorganisaties draagt bij aan de ontwikkeling van een helikopterview. Dit is een voorwaarde om coaching als begeleidingsvorm in te passen in het schoolbeleid, afgestemd op de ontwikkelingen binnen je organisatie. De post-hbo opleiding is geaccrediteerd door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION). Ook is de opleiding erkend door de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC). Na afloop van de post-hbo opleiding kun je je als coach bij deze beroepsvereniging registreren. De opleiding kan ook in-company aangeboden worden.

Bijeenkomsten

De post-hbo opleiding bestaat uit 18 tweewekelijkse bijeenkomsten; 15 halve dagen en 3 hele dagen. In de achttiende bijeenkomst vindt de eindevaluatie en uitreiking plaats.

 

De opleidingsstof is onderverdeeld in vier kernthema’s:

 

Kernthema 1: Begripsbepaling en context waarbinnen coaching plaatsvindt

 • kennismaking
 • begripsbepaling: coaching en andere begeleidingsvormen
 •  organisatieontwikkeling en schoolcultuur

Kernthema 2: Individuele begeleidingsgesprekken

 • concrete aspecten van het functioneren
 • uitbreiden van handelingsalternatieven
 • aspecten die te maken hebben met persoonlijk
 • welbevinden in de organisatie

Kernthema 3: Les/werkbezoek

 • het voorgesprek in het kader van lesbezoek
 • de observatie
 • het nagesprek
 • coaching on the job

Kernthema 4: Begeleiden van intervisie

 • begeleiden van intervisie op basis van eigen casuïstiek

Doelgroep

Je bent medewerker in het onderwijsveld (po, vo, mbo of hbo) en je hebt erkende of toegekende taken op het gebied van begeleiding van onderwijsgevend personeel in de eigen school.

Lees het verhaal van deelnemer Debby

Opleidingsdagen

De opleidingsdagen worden later dit jaar bepaald, de voorlopige startdatum is 18 september 2024.

Kosten

De kosten van deze post-hbo opleiding bedragen € 5.475,-

Toelating

Om deel te nemen aan deze post-hbo opleiding dien je te voldoen aan een aantal toelatingseisen.

Lees meer over de toelatingseisen

Tijdsinvestering

De totale studiebelasting is 375 uur (15 EC). Deze bestaat uit bijeenkomsten (100 uur), voorbereiding literatuur, casuïstiek en reflectieverslagen (100 uur), leergroep (20 uur), opdrachten (85 uur) en praktijkuren als coach binnen de eigen school (70 uur).

Groepsgrootte

De groep bestaat uit minimaal 12, maximaal 15 deelnemers.

Jouw docenten

De post-hbo opleiding Coach in het Onderwijs wordt verzorgd door Frouke Visser en Heleen Florusse.

 • Frouke Visser

  Coördinator en opleider

  Al jaren is het begeleiden van mensen die willen werken aan hun professionele ontwikkeling en zichzelf daarbij uitdagen en nieuwe wegen durven in te slaan een prachtige baan. Ik doe dat al meer dan 20 jaar, voornamelijk gericht op onderwijsgevenden in het hbo, mbo en vo. Lang geleden als curriculumontwerper, toen als docentenopleider en trainer, daarna ook als coach, intervisiebegeleider, en supervisor. Ik ben steeds meer de kant van begeleidingskundige opgegaan en die rol past me goed. Ik werk bij de HvA Academie en heb een eigen bedrijf voor training en coaching. Als opleider van de post-hbo opleiding Coach in het Onderwijs geef ik het stokje door: ik begeleid coaches in opleiding die coach willen worden van collega-docenten. Al mijn ervaring en expertise komen hierin samen, mooier kan het bijna niet worden. In mijn werk durf ik uit te dagen en blijf toch dichtbij. Mensen noemen mij positief, duidelijk, aards, begripvol, met ruimte voor humor. Ik volg regelmatig nascholing om nieuwe inzichten toe te voegen aan mijn repertoire (bijv. oplossingsgericht werken, mindfulness, mentaliserend coachen, wandelcoaching, e-coaching). Ik ben geregistreerd als coach en supervisor (LVSC).

  Portret Frouke
 • Heleen Florusse

  Opleider

  Ontregelen, meer perspectieven onderzoeken en experimenteren met nieuw gedrag: altijd met respect en aandacht. In 2008 ben ik gestart als opleider aan de post-hbo opleiding Coach in het Onderwijs, een prachtige opleiding waar ik nog steeds met veel plezier aan verbonden ben. Het opleiden van (collega-)coaches die zich bezighouden met het begeleiden van (startende) docenten en op die manier een bijdrage leveren aan het professionaliseren van onderwijsgevenden en dus aan het leren van leerlingen en studenten; dat is toch mooi als je dat mag doen. Binnen de coachopleiding vind ik het mooi te zien hoe ervaren docenten weer een nieuw vak gaan leren, onzeker worden, oefenen, reflecteren en vooral enthousiast zijn over en groeien in dit nieuwe vak. Binnen de opleiding richt ik mij specifiek op het vormgeven van ervaringsgericht leren, experimenteren met de stappen van het coachgesprek en het omgaan met het ongemak van jezelf en van de coachee. Naast opleider aan de coachopleiding ben ik als begeleidingskundige werkzaam bij de interne academie van de HvA en heb ik mijn eigen bureau als coach, trainer en trainingsacteur en altijd aan het 'ontregelen met aandacht'.

  Portret Heleen

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op

Neem voor inhoudelijke vragen contact op met Frouke Visser
f.m.visser@hva.nl(opent in nieuw venster)
Neem voor organisatorische vragen contact op met het Onderwijsbureau
onderwijsbureau-foo@hva.nl(opent in nieuw venster)
020-5995563(opent in nieuw venster)