Start Opleiding
Welkom bij de HvA! Lees meer over je introductie, boekenlijst, rooster, groepsindeling en waar je terecht kunt met vragen.
Inschrijving afronden
- Heb je de betaling van je collegegeld(opent in nieuw venster) al geregeld en alle stappen genomen voor het afronden van je inschrijving(opent in nieuw venster)? Check je persoonlijke inschrijfchecklist(opent in nieuw venster) om te zien of er nog iets moet gebeuren.
- Pas als je alle stappen hebt voltooid, kun je in september starten met je opleiding.
- Zodra je een Bewijs van Inschrijving ontvangt op je HvA- e-mailadres, is je inschrijving definitief afgerond.
HvA-ID en wachtwoord
- Nadat je je hebt ingeschreven bij de HvA, ontvang je een welkomstmail met daarin jouw HvA-ID (gebruikersnaam).
- Met je HvA-ID heb je, in combinatie met je wachtwoord, toegang tot websites, systemen, apps en computers van de HvA.
- Op id.student.hva.nl(opent in nieuw venster) kun je je HvA-ID activeren. Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je op dezelfde pagina opnieuw een wachtwoord aanmaken.
- Let op! Wanneer er gevraagd wordt naar je privé-mailadres is dat het e-mailadres waarmee je geregistreerd staat in Studielink.
- Meer informatie over activeren van HvA-ID en wijzigen of opnieuw instellen wachtwoord(opent in nieuw venster).
Collegekaart
Je collegekaart gebruik je:
- Om je te legitimeren voor onderwijs en studiecentra op alle HvA-locaties.
- Om je te legitimeren bij online toetsen. Alleen als je geen collegekaart hebt, mag je je legitimeren met een identiteitsbewijs. Voor online toetsen geldt dat het BSN niet zichtbaar in beeld mag zijn.
Let op: bij toetsen op locatie geldt alleen een ID, paspoort of rijbewijs als geldig legitimatiebewijs, geen collegekaart! - Daarnaast gebruik je de collegekaart o.a. voor printen, boeken lenen en betalen bij automaten.
- Lees alle informatie over je collegekaart(opent in nieuw venster).
Introductieweek opleiding – mis het niet!
Van maandag 25 t/m donderdag 28 augustus 2025 gaat het los: dé introductieweek van onze opleiding! Vier dagen lang verblijf je samen met je medestudenten op het terrein van de campus. Dit is dé kans om elkaar beter te leren kennen, de sfeer te proeven en de omgeving van Amsterdam te ontdekken. Verwacht leuke activiteiten, gezellige avonden en een vliegende start van je studietijd!
In mei 2025 ontvang je per mail alle info over het programma, de kosten en hoe je je kunt aanmelden. Heb je nu al vragen? Stuur gerust een mailtje naar de introcommissie – ze helpen je graag verder. Dat kan via introductiedagen-fbsv@outlook.com.
HvA Experience
- Wil je weten wat je naast je opleiding nog meer bij de HvA kunt doen, kom dan komende zomer naar de HvA Experience. Deze vindt plaats op 28 augustus (Kohnstammhuis, Amstelcampus)(opent in nieuw venster).
- Hier ontdek je het studentenleven, studentenplatforms, HvA-faciliteiten en meer!
Tune In
Als eerste uit je gezin naar het hbo? Geef jezelf een voorsprong en doe mee met Tune In. Tijdens het 3-daagse programma op 20, 21 en 22 augustus aanstaande doe je ervaring op met hbo-vaardigheden, maak je kennis met je medestudenten en docenten, en leer je de HvA kennen. Het programma is gratis en gericht op studenten die als eerste uit hun gezin naar het hbo gaan.
Meer informatie en aanmelden Tune In(opent in nieuw venster)
Start studiejaar
Op maandag 1 september starten we met het studiejaar. Tijdens deze week leer je de opleiding, docenten en je klasgenoten beter kennen en krijg je uitleg over de verschillende systemen die gebruikt worden bij de HvA.
Alvast een indruk opdoen?
Wil je al een idee krijgen over de opleiding? Kijk dan op Instagram: @hva_voedingendietetiek(opent in nieuw venster).
Studieboeken
- Jouw boekenlijst voor semester 1 staat begin juli op hbo.athenaeum.nl(opent in nieuw venster).
- Bestel op tijd! Zo voorkom je dat je tegen het einde van je vakantie nog op boeken moet wachten omdat de uitgevers door hun voorraad heen raken en moeten bijdrukken.
- Wil je je studieboeken tweedehands kopen, let dan wel op dat je de juiste druk aanschaft.
Scheikunde
Chemische kennis is een belangrijk onderdeel van de voedingswetenschappen en medische wetenschappen. Scheikunde neemt dan ook een belangrijke plaats in in de opleiding Voeding en Diëtetiek.
- In het eerste studiejaar van de opleiding gaan we ervan uit dat je op een aantal onderdelen scheikundestof op havo-5 niveau beheerst.
- Via het boek Basischemie kun je jezelf bijscholen (auteurs: Drs. J.H. Vermaat – J.J.H. Weierink, 9e druk)
- Bestudeer ter voorbereiding op het collegejaar hoofdstuk 1 tot en met 5 en hoofdstuk 10 tot en met 13.
- Via de aangesloten website van dit boek kun je de stof oefenen en video's bekijken met een toelichting over de verschillende onderdelen.
- Tijdens de eerste week van de opleiding (week van 1 september) bieden we een introductiecollege scheikunde aan dat aansluit op de bestudeerde hoofdstukken.
Laptop
- Bij de HvA heb je een eigen laptop nodig. Zowel een Windows-laptop als een Apple MacBook zijn geschikt.
- Een powerbank voor je laptop is handig. Op deze manier ben je niet volledig afhankelijk van de stroompunten in het Dr. Meurerhuis.
Tweestapsverificatie
Bij het inloggen op veel HvA-systemen en apps moet je tweestapsverificatie (MFA) gebruiken. Dit is een extra beveiliging en voorkomt dat anderen eenvoudig via jouw account kunnen inloggen. Zie het als een extra slot op de deur.
- Hoe werkt het? Na het inloggen met je HvA-ID en wachtwoord bevestig je via de Microsoft Authenticator-app op je mobiel dat jij het bent.
- Instellen? Ga naar tweestapsverificatie(opent in nieuw venster) voor een stap-voor-stap instructie.
Als student krijg je een eigen HvA-mailadres. Hier ontvang je belangrijke berichten van docenten en de HvA.
- Om je mail te checken, ga je naar Outlook(opent in nieuw venster).
- Log in met je HvA-mailadres en hetzelfde wachtwoord als bij je HvA-ID.
- Heb je tweestapsverificatie nog niet ingesteld? Doe dit eerst, anders kun je je mail niet openen.
Software
Bij de HvA kun je gratis gebruikmaken van allerlei software voor je opleiding.
- Met Microsoft 365 beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Daarnaast heb je 1 terabyte opslagruimte in OneDrive en kun je met Microsoft Teams online overleggen en samenwerken in bestanden. Ga naar mijnhva.nl/Microsoft365 (opent in nieuw venster)voor meer informatie.
- Via apps.hva.nl(opent in nieuw venster) kun je op je eigen computer gratis gebruikmaken van software die op HvA-computers staat. Denk bijvoorbeeld aan PowerBI, Simio en Matlab. Kijk voor een compleet overzicht bij Software en Apps(opent in nieuw venster).
- Bij Software en Apps(opent in nieuw venster) vind je bovendien nog meer apps, software en andere digitale voorzieningen om je tijdens je opleiding te ondersteunen.
- Zelf software aanschaffen? Bij Surfspot(opent in nieuw venster) krijg je korting op veel software én hardware zoals laptops en smartphones).
Wifi
- Via het netwerk 'hva' of 'eduroam' heb je snel en veilig internet en toegang tot alle informatiesystemen van de HvA.
- Doorloop op deze pagina eenmalig een aantal stappen(opent in nieuw venster) en je hebt voortaan op alle HvA-locaties automatisch verbinding.
Groepsindeling
In de week van 18 augustus ontvang je een mail met informatie over in welke klas je zit, je rooster en andere informatie die belangrijk is voor een succesvolle start van je opleiding. Ken je nu al andere eerstejaars waarbij je graag in de klas wilt komen? Geef dit dan door vóór 7 augustus door te mailen naar j.vergeer@hva.nl. We proberen hier dan rekening mee te houden.
Rooster
- Via rooster.hva.nl(opent in nieuw venster) vind je je lesrooster. Je eigen rooster opzoeken doe je als volgt:
• Log in (rechtsboven) en klik op roosterweergave (linksboven).
• Klik op "+ Rooster toevoegen" en klik dan op klas/groep.
• Selecteer vervolgens je faculteit bij Faculteit/Afdeling.
• Hierna kies je je klas en klik je rechtsonder op rooster toevoegen. - Koppel je rooster aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.
- In het HvA-jaarrooster(opent in nieuw venster) vind je de indeling van het studiejaar en alle vakanties.
Studiegids
- In de Studiegids(opent in nieuw venster) vind je alle belangrijke informatie over jouw studieprogramma: de opbouw van je opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.
MijnHvA
- Elke studiedag start je met MijnHvA(opent in nieuw venster).
- Je logt in met je HvA-ID en wachtwoord.
- Via MijnHvA vind je direct de belangrijkste informatie die je nodig hebt voor je opleiding. Denk aan je rooster, je studieresultaten, de opleidingspagina, de bibliotheek, contactgegevens van je docenten en directe links naar applicaties zoals SIS (Studentinformatiesysteem: o.a. om je cijfers te checken of je inschrijving af te ronden) en Brightspace (digitale leeromgeving).
- Tip: Zet MijnHvA op je telefoon. Op deze pagina(opent in nieuw venster) vind je meer uitleg over hoe je dat doet.
Brightspace
Brightspace is de digitale leeromgeving (DLO) van de HvA. Hier vind je al je onderwijsmaterialen en mededelingen van de courses (vakken) die jij volgt. Je levert er je opdrachten in en ontvangt feedback van je docent.
- Ga naar Brightspace(opent in nieuw venster) en log in met je HvA-ID en tweestapsverificatie(opent in nieuw venster).
- Je ziet een overzicht van de courses (vakken) van jouw opleiding.
- Lukt het niet om met je HvA-ID in te loggen op Brightspace? Tips om dit op te lossen vind je op de pagina over inloggen met je HvA-ID(opent in nieuw venster).
- Meer informatie over Brightspace(opent in nieuw venster).
Openingstijden Dr. Meurerhuis
- Het Dr. Meurerhuis is in de zomervakantie gesloten van maandag 14 juli tot en met vrijdag 15 augustus 2025.
- Na de zomervakantie is de studentenadministratie bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag via tel: 020 – 595 3530.
- Heb je een urgente vraag die niet op deze pagina beantwoord wordt tijdens de zomervakantie? Stuur dan een e-mail naar Jeroni Vergeer: j.vergeer@hva.nl.
Contact
Je kunt altijd contact opnemen. Stel je vraag(opent in nieuw venster).