Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Sanne is afgestudeerd aan de opleiding

Ervaar de opleiding

'De schoonheid van Toegepaste Wiskunde is dat je er alles mee kan'

Sanne studeerde in 2019 af aan de opleiding Toegepaste Wiskunde en werkt nu bij ChipSoft als ontwikkelaar capaciteitsmanagement.


Kun je iets vertellen over jouw huidige functie?
“Bij ChipSoft werk ik in een leuk team aan capaciteitsmanagement in de zorg. We ontwikkelen veel verschillende producten. Op dit moment werk ik aan een oplossing die zorgt dat het basissessierooster voor de operatiekamer zo ingericht wordt, dat de uitstroom naar de bedden in het ziekenhuis in balans is.  Je kunt namelijk wel veel mensen opnemen, maar uiteindelijk moeten er ook genoeg verpleegkundigen zijn om al die patiënten te verzorgen. Als je te veel bedden hebt, maar te weinig personeel, dan wordt de druk te hoog. Wij zorgen ervoor dat die werkdruk meer in balans is.

Die balans berekenen we aan de hand van een basissessierooster. Dit is een rooster dat aangeeft welk specialisme (bijvoorbeeld chirurgie, gynaecologie, keel- neus- en oorheelkunde, etc.)  op welk moment patiënten kan opereren in een operatiekamer. Om dit te bepalen kijken we naar de kenmerken van bepaalde operaties. Kenmerkend voor een operatie waarbij de keelamandelen verwijderd worden bij kinderen, is bijvoorbeeld dat de operatie zelf heel kort duurt en de patiënten diezelfde dag nog naar huis gaan.

Op basis van dit soort kenmerken van verschillende operaties wordt een uitstroom naar de verschillende afdelingen in het zogeheten beddenhuis berekend. Hiermee ontstaat een verwacht benodigd aantal bedden voor de verschillende afdelingen. Zo balanceren we de werkdruk voor de zorgprofessionals en krijgt de patiënt de beste zorg. Een leuke puzzel, waarmee ik echt bijdraag aan betere zorg!”

Kun je iets meer vertellen over de organisatie?
“Jazeker. Met ons elektronisch patiëntendossier (EPD) genaamd HiX bieden wij zorgorganisaties één geïntegreerde ICT-oplossing om zorgprofessionals, bestuurders en ondersteunend personeel optimaal te ondersteunen in het verlenen van zorg van de hoogste kwaliteit, waarbij patiëntveiligheid voorop staat. HiX, dat staat voor Healthcare Information eXchange, is er voor elke zorgorganisatie. Of het nu gaat om één locatie of een netwerk van verschillende typen zorginstellingen, denk aan ziekenhuizen, revalidatiecentra, apotheken of GGZ-instellingen.”

Ben je na je opleiding gelijk begonnen bij ChipSoft?
“Ja, ik heb mijn afstudeerstage van Toegepaste Wiskunde gedaan bij ChipSoft en daarna kon ik blijven. Dat was dus fijn.”

Wat zijn jouw belangrijkste taken binnen het bedrijf of binnen je team?
“Met het team Capaciteitsmanagement leveren we verschillende oplossingen. Ik ben, samen met een collega, verantwoordelijk voor het product ‘OK-sessieroosteruitstroom’. Het leuke is dat we ook verantwoordelijk zijn voor de implementatie van dit product bij de ziekenhuizen én voor de doorontwikkeling ervan. Zo’n implementatie vergt veel voorbereiding. We voeren bijvoorbeeld validaties uit en analyseren of er afwijkingen zijn. Hebben we die gevonden, dan gaan we op zoek naar de oorzaak. Heel leuk en leerzaam!

Omdat we 'agile' werken, hebben we afwisselend 'ontwikkelweken', waarin we het product ontwikkelen en verbeteren, en 'testweken'. Dat houdt het werk gevarieerd én overzichtelijk. Naast deze product gerelateerde werkzaamheden begeleid ik de werkstudenten en stagiairs in ons team. Daar haal ik ook veel voldoening uit.”

Heb je in deze functie veel aan de kennis uit je opleiding?
“Ja, heel duidelijk. Ik heb vooral veel aan het onderdeel dat zich richt op 'operations research', maar ik gebruik bijvoorbeeld ook veel statistiek in mijn werk. Verder leerde ik tijdens de opleiding Toegepaste Wiskunde om te programmeren in 'R' en dat is de programmeertaal die ik hier op het werk ook veel gebruik. Op de HvA leer je ook best veel 'soft skills', zeker tijdens de projecten. Ik heb het dan over skills als samenwerken in teams of presenteren aan klanten. Die vaardigheden heb ik in de dagelijkse praktijk veel nodig.”

Wil je aankomende studenten Toegepaste Wiskunde nog iets meegeven?
“Grijp je kansen! Want die zijn er. De opleiding heeft veel contacten met het bedrijfsleven en zo kun je voor jezelf uitvinden waar jouw interesse ligt.”