Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Hoe leg je het perfecte energienetwerk aan voor elektrische auto’s in Amsterdam? Hoe verkort je de wachttijden in de zorg? Hoe breng je de risico’s van een beleggingsportefeuille in kaart? Bij de opleiding Toegepaste Wiskunde leer je hoe wiskundige methoden en technieken bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Schrijf je in
Video: Loop een dagje mee met Manouk, tweedejaarsstudent Toegepaste Wiskunde.

Begin jij na de zomer met de opleiding Toegepaste Wiskunde? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het hier

Dit ga je doen

Tijdens deze opleiding leer je op een wiskundige manier naar vraagstukken te kijken. De wiskundige kennis en vaardigheden die je op de middelbare school hebt geleerd, worden flink uitgebreid. Verder ontwikkel je de benodigde professionele vaardigheden, zoals het presenteren van jouw resultaten en inzichten aan anderen.

Video: Waar ga je mee aan de slag?
Jaar 1

Je krijgt vakken als Calculus, Financiële Wiskunde, Statistiek, Lineaire Algebra en Operations Research. De lessen bestaan uit een mix van theorie en praktische opdrachten. Daarmee leer je de wiskunde ook direct toepassen in de praktijk. 

Jaar 2

In het tweede jaar ga je dieper in op de kennis uit jaar 1. Je gaat in groepjes aan de slag met grotere opdrachten, afkomstig van echte bedrijven. Ook leer je hoe je programmeren kunt inzetten bij het oplossen van deze vraagstukken. 

Jaar 3 en 4

In jaar 3 en 4 krijg je meer ruimte om je eigen studieprogramma vorm te geven. Je volgt een minor (keuzeprogramma) van een half jaar. Daarnaast kun je kiezen om je verder te verdiepen in bijvoorbeeld Data Science of Operations Research. Tenslotte rond je je opleiding af met een afstudeeropdracht die je uitvoert bij een bedrijf of bij één van de HvA-onderzoeksgroepen.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt toegelaten met een havo-, vwo-, mbo 4-diploma of een gelijkwaardig bevonden diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen voor de havo-profielen E&M en C&M en voor het vwo-profiel C&M.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

In jaar 1 heb je wekelijks 20 contacturen. Daarnaast besteed je ongeveer 20 uur per week aan projecten, onderzoek, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor boeken. Voor deze opleiding is dat ongeveer 440 euro in het eerste studiejaar (maar dan heb je ook meteen bijna alle boeken voor jaar 2).

Lees meer over studiekosten

Waarom Toegepaste Wiskunde aan de HvA?

  • De opleiding is kleinschalig en er hangt een plezierige en gezellige sfeer. Je krijgt les in kleine groepen, waardoor er veel persoonlijke aandacht is. Iedere student heeft een vaste studieloopbaanbegeleider.
  • Docenten zijn inhoudelijk deskundig en betrokken bij de studenten.
  • Met deze opleiding heb je een uitstekende start op de arbeidsmarkt of voor een eventuele masteropleiding.
  • In jaar 3 en 4 stel je je eigen studieprogramma samen waarin je je bijvoorbeeld verdiept in data science of operations research.
  • Je gaat studeren in een gloednieuw gebouw (op de Amstelcampus in het centrum van Amsterdam) voorzien van alle moderne faciliteiten.