Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

'Theorie wordt pas écht leuk wanneer je die in de praktijk kunt toepassen'

Wouter, Levitation Engineer

De opleiding Technische Natuurkunde aan de HvA bestaat pas sinds 2021 en heeft daarom nog geen afstudeerders. Wouter deed een soortgelijke studie bij een andere hogeschool en werkt nu als Levitation Engineer bij Delft Hyperloop.

Ben je direct na je opleiding in deze baan begonnen?

“Ja, hoewel het niet echt een baan is, maar een rol in een 'Dream Team'. Dat is een geselecteerd studententeam van de TU Delft waarin je een jaar lang meewerkt aan een project. Ik werk dus als levitation engineer en ons doel is om een 'hyperloop' te maken. Dat is een zwevende trein die in een vacuüm buis beweegt, waardoor hij nauwelijks  weerstand heeft en dus minder energie nodig heeft en meer snelheid krijgt.”

Ontwikkelen jullie dat in opdracht van een bedrijf of een instantie?

“Nee. Dit initiatief is zes jaar geleden gestart toen Elon Musk een wedstrijd uitriep tussen universiteiten om prototypes van een hyperloop te ontwikkelen. Inmiddels is Elon Musk van het toneel verdwenen en is het een wedstrijd tussen een aantal grote, technische universiteiten. Natuurlijk willen wij die winnen. Liefst op alle vlakken! Dus niet alleen met het beste levitatiesysteem, maar ook met de beste voortstuwing.”

Wat houdt jouw werk in?

“Het bijzondere van mijn werk is dat ik in één jaar alle fases meemaak. Zo hebben we de eerste twee maanden het concept ontwikkeld. Daarna gingen we kijken hoe we dit konden uitwerken en welke onderdelen je dan nodig hebt. Nu zijn we bezig de details uit te werken. Daarvoor zit ik veel achter de computer om onderdelen te ontwerpen en te berekenen. Ook vraag ik bedrijven om advies of mijn ideeën kloppen en haalbaar zijn. De volgende fase is dat we de onderdelen echt gaan maken en testen.”

Heb je veel aan je opleiding bij je huidige werk?

“Bij de opleiding Technische Natuurkunde leer je over veel verschillende aspecten. De grote vakken in de opleiding zijn optica, mechanica, quantum mechanica, elektronica en elektromagnetisme. Maar wat je vooral leert is een analytische, probleem-oplossende manier van denken.”

Weet je al wat je na dit jaar in het 'Dream Team' wilt doen?

“Ik denk dat ik eerst nog  een master ga doen. Ik ben nog jong en wil graag wat meer de diepte in. Niet perse op het theoretische vlak van de natuurkunde, maar juist in  de engineering-kant. Dat is waarschijnlijk de HBO-er in mij; ik hou namelijk echt van de praktijk.

Ik vind de theorie leuk; dus om de diepere wiskunde te leren die je nodig hebt. Maar ook  vind ik het leuk om zelf onderzoek te doen. Om zelf berekeningen te doen en zelf meetverslagen te schrijven. Zodat je uiteindelijk een concreet product kunt maken. Want daar daar doe je het toch allemaal voor?”