Waar ga je aan de slag?
Met een diploma Sportkunde kun je aan de slag in verschillende werkvelden: sportcommercie, sportontwikkeling en topsport. In de sportcommercie draait het om de klant in een commerciële omgeving. Bij sportontwikkeling staat de deelnemer centraal, vaak in een inclusieve omgeving. En in de topsport richt je je op de atleet in een exclusieve, prestatiegerichte omgeving.
Beroepen na Sportkunde
Als Sportkunde-professional kun je werken binnen én buiten de sportwereld. Bijvoorbeeld in de commerciële sector, bij non-profitorganisaties of in de topsport.
Sportcommercie
Sportcommercie draait om sport als business: sterke merken bouwen, waarde creëren én winst maken. Je werkt bijvoorbeeld bij een sportmerk, profclub, (inter)nationale sportbond, of een sportmarketing- of atletenmanagementbureau. Je kunt ook je eigen onderneming starten.
Voorbeelden van functies op je cv:
- Marketingmanager
- Sponsormanager
- Eventmanager
- Accountmanager
- Zaakwaarnemer
Sportontwikkeling
Hier werk je aan het verbeteren van sport én het inzetten van sport voor maatschappelijke doelen. Bijvoorbeeld bij een sportvereniging, bond, sportstimuleringsorganisatie of goed doel.
Voorbeelden van functies op je cv:
- Verenigingsmanager
- Projectmanager
- Programmacoördinator
- Buurtsportcoach
Topsport
In de topsport draait alles om het ondersteunen van de atleet. Je kunt strategisch beleid ontwikkelen of juist praktische zaken coördineren, zoals trainingsprogramma’s. Je werkt bijvoorbeeld bij een talentenopleiding, bond, profclub of olympisch comité.
Voorbeelden van functies op je cv:
- Teammanager
- Topsportcoördinator
- Performance manager
- Technisch directeur
Bedrijven en organisaties waar afgestudeerden werken
Oud-studenten van Sportkunde werken onder andere bij:
- Nike
- adidas
- Puma
- Ajax
- Team Visma | Lease a Bike
- Topsport Amsterdam
- House of Sports
- TIG Sports
- Red Bull
- KNVB
- Atletiekunie
- ING
- Le Champion
- Sportservice
- Johan Cruyff Foundation
- Gemeente Amsterdam
Eigen onderneming starten
Sommige studenten starten hun eigen bedrijf tijdens of na de opleiding. Bekende voorbeelden van bedrijven van oud-studenten zijn: Nationaal Bureau Sport Stimulering, Sportunity, blackbear, Social Checkpoint en SEG International.