Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Jesper Wallet

Tijdens de opleiding heb ik echt geleerd om de theorie af en toe los te laten en onderzoekend te werk te gaan.

Jesper werkt als fysiotherapeut en is verbonden aan Hockeyclub Schaerweijde waar hij teams begeleidt.

Masterstudent Jesper Wallet maakte recent tijd om met ons te praten over zijn MPSH-ervaringen. Erg fijn, want hij zit op het moment van schrijven in de laatste fase van zijn studie en is druk bezig met zijn thesis. Jesper werkt als fysiotherapeut in Zeist. Hij haalde zijn Bachelor-diploma in Nijmegen en bleef vervolgens werken bij zijn stagebedrijf. Daarnaast werkt hij ook bij hockeyvereniging Schaerweijde, zowel bij het eerste elftal als bij de jeugd. De praktijk waar hij werkt kende hij al vanuit zijn eigen sportcarrière.

Hoe ben je bij de master terecht gekomen?
“In 2023 ben ik in juni gaan zoeken naar een opleiding die aansluit bij de vraag bij de vraag waarom mensen met blessures doorgaan met sporten of niet op zoek gaan naar een behandeling. Dat was natuurlijk aan de late kant dus ik moest snel schakelen. Ik heb toen een open dag bezocht en me een week later ingeschreven voor de opleiding. In september startte ik met 14 studenten aan de master.”

Hoe heb je de afgelopen twee jaar ervaren?
“Het contact met de docenten heb ik als zeer positief ervaren. Daar draagt de groepsgrootte natuurlijk aan bij, en natuurlijk zijn de docenten de experts, maar het is echt alsof je met collega’s overlegt. Daarnaast verbreed je door het contact met andere studenten enorm je horizon. Door ervaringen te delen met mensen uit verschillende werkomgevingen.

Is er iets wat je het meest zal bijblijven?
“Mijn ogen zijn echt geopend door de mix van vakken die mij meer hebben geleerd op het gebied van van zorg en samenwerken rondom sport. Tijdens de opleiding heb ik echt geleerd om de theorie af en toe los te laten en onderzoekend te werk te gaan. Bijvoorbeeld door met mensen in gesprek te gaan.

Merk je daar in je werk ook iets van?
“Zeker, het is zelfs erg concreet geworden omdat ik ben gevraagd om een functie te creëren binnen onze praktijk. In die functie ben je de contactpersoon voor alle aangesloten sportverenigingen en coördineer je de hulpvragen binnen onze praktijk. In dat proces komen natuurlijk een heleboel zaken samen die je niet leert in de schoolbanken.”

Op het moment van ons gesprek was Jesper dus bezig met het laatste deel van zijn thesis. In zijn geval een bijzondere situatie omdat hij een vervolg maakt op de thesis van een alumnus. Iets wat voor Jesper ook wel kenmerkend is voor de opleiding.

“Mijn onderzoek gaat dieper in op wat er speelt bij teamsportverenigingen, waardoor het niet lukt om blessure preventieprogramma's structureel uit te voeren. Ik hoop ook echt om mijn bijdrage te blijven leveren aan de opleiding nadat ik straks ben afgestudeerd. De opleiding is nog vrij jong dus het is belangrijk dat we er allemaal de schouders onder blijven zetten. Als ik daar ook maar een klein beetje bij kan helpen ben ik al erg blij.”

Jij bent straks klaar maar er staan ook al nieuwe studenten klaar om te beginnen. Kun je nog iets meegeven aan de mensen die nog gaan starten?
“De genoemde studiebelasting die wordt genoemd geeft een realistisch beeld van de daadwerkelijke belasting. Verkijk je daar niet op! Ook geeft de studie je veel nieuwe inzichten, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Ikzelf ben redelijk rechtlijnig, maar door de ervaringen die ik nu heb weet ik dat de snelste route niet altijd de beste is.”